Aktualności - Rok szkolny 2016/2017

aktualności z roku szkolnego 2014/2015
aktualności z roku szkolnego 2014/2015
aktualności z roku szkolnego 2013/2014

Konkurs wiedzy o GMO dla uczniów i studentów szkół gastronomicznych w Polsce

Dzięki świetnie funkcjonujacej stronie w mediach społecznościowych dowiedzieliśmy od organizatorów o quizie z wiedzy o żywności GMO.
Celem akcji jest budowanie świadomości konsumenckiej związanej z żywnością modyfikowaną genetycznie oraz tą wolną od GMO. Trójka naszych uczniów zaprezentowała się fantastycznie, bo:
Kamil Lenart z 3 a ZSZ zajął I miejsce i w nagrodę wyjechał na dwudniowy staż do restauracji państwa Kręglickich w Warszawie(w dniach 28-29.06.2017);
Agata Błaszczyk z IVD TG zajęła II miejsce a Daria Kocięba z 1a ZSZ zajęła miejsce 4!!!
Serdecznie gratulujemy!
Dziękujemy też organizatorowi Instytututowi Spraw Obywatelskich (INSPRO)!!!

Siatkówka plażowa

więcej>>

30. rocznica wizyty Ojca Świętego Jana Pawła II w naszym Mieście

W dniu 23 czerwca 2017 roku poczet sztandarowy naszej szkoły był obecny podczas uroczystości obchodów 30. rocznicy wizyty Ojca Świętego Jana Pawła II w naszym Mieście, uroczystości odbyły się pod Urzędem Miasta Łodzi przy ulicy Piotrkowskiej 104

Wycieczka zawodowa do Hort-Cafe

W dniu 13 czerwca 2017 r odbyła się wycieczka zawodowa do cukierni w firmie Hort-Cafe w Rzgowie. Uczniowie kl. IIb TG wraz z p. W.Witkowską uczestniczyli w produkcji ciast i tortów. Poznali techniki i metody dekoracji tortów oraz etapy produkcji lodów rzemieślniczych. Właściciele przywitali nas miłym poczęstunkiem swoich wyrobów i zaprosili do współpracy ze swoją firmą.Dla niektórych uczniów był to pierwszy kontakt z pracodawcą. Dzień pełen wrażeń i emocji .Na pewno tam wrócimy!!!
O firmie: "Doskonały styl, smak tradycji, zawsze i wszędzie w oprawie pełnego profesjonalizmu, to efekt 40 lat dobrej cukierniczej historii. Hort-Cafe - dziecko Hortexu zaistniało by na bazie autorskich produktów firmy reprezentować markę, wyroby i usługi na najwyższym poziomie. Tak pielęgnowane motto sprawiło, iż Hort-Cafe nadążając za duchem czasu znajduje szczególne miejsce w świadomości społeczeństwa. Okrzyknięte mianem kreatora mody cukierniczej po dzień dzisiejszy jest godne tytułu. Nowatorskie koncepcje, niekonwencjonalne słodkie aranżacje zachwycają budząc radość, zdumienie i sympatię, są siłą twórczą znaku i potęgi firmy. W roku 2007 Hort-Cafe chcąc nadążać za standardami europejskimi otwiera swój nowy zakład produkcyjny. Nowa, głęboko przemyślana lokalizacja pozwala na pełny komfort produkcji dla 18 już istniejących oddziałów, dając jednocześnie możliwości wdrażania współczesnych technologii." Materiał ze strony firmy http://www.hortcafe.pl/

MISTRZOSTWA ŁODZI SZKÓŁ, Gimnazjalnych i PONADGIMNAZJALNYCH W Kwadrancie

W dniu 5 czerwca 2017 na obiektach KS Metalowiec Łódź odbyły się MISTRZOSTW ŁODZI SZKÓŁ, Gimnazjalnych i PONADGIMNAZJALNYCH W Kwadrancie.
Dużym sukcesem skończyła swój udział reprezentacja szkoły. W ubiegłym roku, debiutanckim starcie zajęliśmy wysokie IV miejsce, by w tym roku do ostatniego meczu walczyć o mistrzostwo przegrywając z mistrzem walkę o Mistrzostwo. Dopiero liczenie pokazało, że minimalnie na małe punkty. Drużynę reprezentowali: więcej>>

Konkurs kulinarny w ramach V. edycji Festiwalu Lubuskich Smaków

W dniu 07.06. 2017r w Gorzowie Wielkopolskim Kamil Piotrowski uczestniczył w fantastycznym konkursie kulinarnym w ramach V edycji Festiwalu Lubuskich Smaków.
To kulinarne wydarzenie miało na celu przybliżyć wszystkim historię i znaczenie smaków praz walorów regionu lubuskiego, jednocząc przy tym środowisko gastronomiczne. więcej>>

Warsztaty carvingowe „Rzeźbienie w arbuzie”

Dnia 7 czerwca 2017r uczniowie ze Szkolnego Koła Carvingowego wraz z opiekunami: Jolantą Krześlak, Małgorzatą Rochmińską, Emilią Kaźmierczak i Robertem Sadowskim doskonalili sztukę rzeźbienia w arbuzie pod okiem Michała Idzikowskiego naszego absolwenta.

Serdecznie dziękujemy Michałowi za poświęcony nam czas. A oto efekty naszej pracy.

KUCHNIA POLSKA WCZORAJ I DZIŚ

W dniach 02-03. 06.2017 odbyła się IX edycja prestiżowego konkursu kulinarnego KUCHNIA POLSKA WCZORAJ I DZIŚ.

Konkurs podzielony był na dwie kategorie, tj. jedna dla uczniów szkół gastronomicznych a druga dla profesjonalistów (konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski). więcej>>

3. MIEJSCE w MISTRZOSTWACH POLSKI KELNERÓW JUNIOR WAITER 2017

W piątek, 2 czerwca 2017 r. w Nadarzynie, podczas Targów Gastronomicznych Warsaw Food Expo, odbył się finał X Mistrzostw Polski Kelnerów - Junior Waiter - Serwis Synchroniczny. Organizatorem Mistrzostw jest Akademia Kelnerska p. Grzegorza Górnika. Celem konkursu są: podnoszenie kwalifikacji i umiejętności kelnera, pogłębianie wiedzy z zakresu obsługi konsumenta, odkrywanie pasji w zawodzie i rozwijanie talentu. więcej>>

Andżelika Płoszaj z klasy IIA wygrała zaproszenie do wspólnego gotowania z najlepszymi szefami kuchni i cukierni w kraju!!!

Po raz pierwszy nasza uczennica wzięła udział w tak prestiżowym spotkaniu i wspólnym gotowaniu szefów kuchni i cukierni. Warunkiem dostania się było przekonanie jury, że akurat to ten uczeń powinien pojechać.

Miejsc było tylko 5(!!!) a zgłoszeń mnóstwo.

Andżelika wywalczyła sobie miejsce i jak sama mówi BYŁO WARTO!!!

Co to za spotkanie?! więcej>>

Dzień Sportu

W dniu 1 czerwca 2017 z okazji Dnia Dziecka został zorganizowany Dzień Sportu. Odbyły się dwa turnieje; tenisa stołowego, piłki nożnej chłopców oraz bieg kucharzy i kelnerów.

DZIEŃ DZIECKA

Dzień Dziecka był okazją do zorganizowania w naszej szkoły dnia sportu i gier. Wszyscy uczniowie mieli okazję zmierzyć się w turnieju piłki nożnej, tenisa stołowego, w biegach kucharzy i kelnerów oraz w grach planszowych. Punktualnie w południe rozpoczął się mecz siatkówki NAUCZYCIELE - UCZNIOWIE. Młodzież pokonała belfrów 2-1 w setach, wszyscy jednak czuli się zwycięzcami:) więcej>>

Zdrowa przekąska

W dniu 31.05.2017 r wręczono nagrody i dyplomy uczestnikom Konkursu szkolnego Na Zdrową Przekąskę, Którą Można Zabrać do Szkoły.

więcej>>

Pokaz carvingu w czasie Dnia Otwartego Szkoły

Dnia 30.05.2017r w czasie Dnia Otwartego Szkoły odbył się pokaz sztuki carvingu. Uczniowie ze Szkolnego Koła Carvingowego zaprezentowali swoje umiejętności rzeźbienia w warzywach i owocach. Wykonali między innymi: rzeźby w melonie, arbuzie, cukinii i marchwi.

Najlepszy kelner szkoły 2016/2017

W dniu 30 maja 2017 roku podczas Dnia Otwartego w naszej szkole odbył się Finał konkursu „Najlepszy kelner szkoły 2016/2017” zorganizowany przez nauczycielki Bożeną Bocheńską i Iwonę Wolską.
Do finału przystąpiło 7 uczniów z klas trzecich technikum, którzy uzyskali najwyższą liczbę punktów w pierwszym etapie konkursu w formie pisemnej. Pierwszy etap odbył się 10 kwietnia 2017r i dotyczył zasad podawania potraw i napojów bezalkoholowych.

więcej>>

MISTRZOSTWA ŁODZI SZKÓŁ, Podstawowych, Gimnazjalnych i PONADGIMNAZJALNYCH W Bule.

W dniu 25 maja 2017 w Szkole Podstawowej odbyły się MISTRZOSTW ŁODZI SZKÓŁ, Podstawowych, Gimnazjalnych i PONADGIMNAZJALNYCH W Bule. Łącznie w Mistrzostwach brało udział ponad 50 drużyn w tym dwie nasze.
Ogromnym sukcesem skończyła swój udział reprezentacja męska. W debiutanckim starcie doszliśmy do półfinału minimalnie przegrywając z ubiegłorocznymi zwycięzcami.

więcej>>

Wojewódzki Konkurs 25 lat PSP, PROFESONALNI - SPRAWNI - POMOCNI

Nasza uczennica Natalia Markiewicz z klasy 2Tf zajęła 3 miejsce w konkursie wojewódzkim 25 lat PSP Profesjonalni Sprawni Pomocni

Gratulacje
Michał Dzielski

Finał wojewódzki Ogólnopolskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego Kutno 26.05.2017

W dniu 26 maja 2017 roku na terenie Zespołu Szkół Nr 1 im. Stanisława Staszica w Kutnie odbył się finał wojewódzki Ogólnopolskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego, w turnieju uczestnicy rozwiązywali testy ze znajomości przepisów ruchu drogowego, historii motoryzacji. Praktycznie uczestniczyli w konkurencji udzielania pierwszej pomocy i obsługi codziennej samochodu. Wszyscy uczestniczyli w jeździe sprawnościowej skuterem oraz jeździe sprawnościowej samochodem z talerzem Stewarda. więcej>>

Warsztaty psychodietetyczne

W dniu 25 maja odbyły się w naszej szkole warsztaty psychodieteyczne dla chętnych uczniów prowadzone przez p. Lucynę Białek i p. Marię Jagiełło. W warsztatach wzięło udział 17 uczniów z różnych klas. Tematyka warsztatów dotyczyła psychologicznych aspektów odchudzania oraz zaleceń dietetycznych związanych z racjonalnym odchudzaniem bez efektu jojo. Warsztaty psychodieteyczne organizowane są w naszej szkole cyklicznie 1 raz w roku na wiosnę. Już teraz zapraszamy chętnych

Finał regionalny Ogólnopolskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego Łódź 21.04.2017

W dniu 21 kwietnia 2017 roku na terenie Motodromu przy ulicy Drewnowskiej 147 odbył się finał regionalny Ogólnopolskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego, w turnieju uczestnicy rozwiązywali testy ze znajomości przepisów ruchu drogowego, histori motoryzacji i udzielania pierwszej pomocy. Wszyscy uczestniczyli w jeździe sprawnościowej skuterem oraz jeździe sprawnościowej samochodem z talerzem Stewarda. więcej>>

Konkurs dla uczniów klas I „ORZECHY I NASIONA SUCHE”

24 maja 2017 roku odbył się konkurs dla uczniów klas pierwszych naszej szkoły. Tematyka konkursu dotyczyła roli orzechów i nasion suchych w żywieniu. Do pierwszego etapu przystąpiło 33 uczniów. Ich zadaniem było rozwiązanie testu typu zamkniętego, związanego z tematyką wiodącą oraz zasadami zdrowego odżywiania. więcej>>

FESTIWAL ZAWODÓW 2017

W dniu 24 kwietnia 2017 odbył się Festiwal Zawodów, podczas którego szkoły ponadgimnazjalne mogły zaprezentować swoją ofertę edukacyjną na kolejny rok szkolny. Impreza odbyła się na terenie Łódzkiej Strefy Ekonomicznej pod patronatem Łódzkiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli. Przedstawiciele Zespołu Szkół Gastronomicznych zaprezentowali podczas festiwalu pokazy flambirowania, barmańskie, carvingu oraz składania serwetek.
Pokaz flambirowania przeprowadzili uczniowie klasy III ta Justyna Wilińska i Mateusz Jerzewski, pod opieką Pani Bożeny Bocheńskiej. Technikę shakerowania oraz różne kombinacje drinków bezalkoholowych zaprezentowali Adrian Zduńczyk z kl. II td i Kamil Kuwik z kl. III tc, pod opieką Pani Edyty Cieślak-Kudły. Pokaz rzeźbienia w owocach przeprowadzili Michał Idzikowski z kl. IV tc i Grzegorz Stawiarski z kl. II ta, pod opieką Pana Roberta Sadowskiego. Różne wzory łamania serwetek zaprezentowały uczennice kl. III tb Izabela Smuklerz i Martyna Śliwińska, pod opieką Pani Edyty Cieślak-Kudły. Dodatkowo Warsztat Szkolny przygotował poczęstunek dla wszystkich uczestników festiwalu.
Festiwal Zawodów był świetną okazją do zapoznania Gimnazjalistów z zasadami rekrutacji i szczegółową ofertą edukacyjną naszej szkoły!

Opiekunowie: Bożena Bocheńska, Edyta Cieślak-Kudła, Robert Sadowski

ZAKOŃCZENIE ROKU KLAS MATURALNYCH – KWIECIEŃ 2017

W piątek, 28 kwietnia, pożegnaliśmy kolejny rocznik technikum – uczniowie sześciu klas stali się absolwentami naszej szkoły.
Tradycyjnie już Samorząd Uczniowski przygotował z tej okazji uroczysty apel, na którym po raz ostatni spotkali się uczniowie klas czwartych z dyrekcją, wychowawcami i nauczycielami.
W czasie uroczystości wręczono nagrody najlepszym uczniom. Świadectwo z czerwonym paskiem otrzymała Marzena Kaźmierczak z kl. IV B. Pozostałym nagrodzonym zabrakło do średniej 4,75, uzyskali jednak bardzo zbliżony wynik.
Dodatkowo wyróżnieni zostali laureaci konkursów, najlepsi sportowcy i ci, którzy przez ostatnie 4 lata działali dla szkoły: zarówno w samorządzie klasowym, jak i SU.
Była to też okazja do pożegnania i podziękowania za wspólnie spędzony czas, w imieniu maturzystów głos zabrali: Norbert Sołtysiak z IV B i Łukasz Kopeć z IV D. Na zakończenie uroczystości ostatni raz dla uczniów gastronomika zaśpiewała Natalia Kowalczyk z kl. IV C, która przez wszystkie lata pobytu w szkole była finalistką konkursu Mam talent.
Po uroczystości odbyły się spotkania klas z wychowawcami.

Powodzenia maturzystom życzy Szkolne Koło Carvingowe „Coś kończy się, żeby coś mogło trwać”…

Dnia 26.04.2017r koło carvingowe przygotowało kompozycję kwiatową dla maturzystów.

Wielki sukces naszego ucznia w Ostródzie!!!

W dniu 26.04.2017 w Ostródzie Kamil Piotrowski uczeń klasy 4D w wielkim stylu zakończył swoją szkolną karierę, bo zdobył I miejsce w ogólnopolskim konkursie "Drób na polskim stole". Tematem konkursu jest drób, a w tej edycji była to pierś z kaczki wraz z wybranymi przez uczestnika podrobami. więcej>>





We wtorek, 25 kwietnia zakończyła się zbiórka karmy i rzeczy dla podopiecznych ze schroniska dla zwierząt w Głownie. Akcję prowadziła klasa II D z p. prof. Marcinem Idczakiem. Dziękujemy wszystkim, którzy okazali serce czworonogom i przynieśli potrzebne zwierzakom rzeczy.



Dzień Przedsiebiorczości

Sprawozdanie z Dnia Przedsiebiorczości



Mobilność 2 grupy nauczycieli na job shadowing do Portugalii w terminie 03-07.04.2017r

Sprawozdanie z pobytu nauczycieli







I miejsce Norberta Szefera i Daniela Bauera w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym "Smak Gościnności"

31.03. 2017 r. Już po raz trzeci Małopolska Szkoła Gościnności była organizatorem konkursu gastronomicznego „Smak Gościnności”, którego tegorocznym motywem przewodnim była jagnięcina podhalańska. Atrakcyjna formuła wydarzenia ściągnęła do Myślenic uczestników z różnych części Europy, a jagnięcina podhalańska zyskała dzięki temu nowy i niepowtarzalny smak. więcej>>





We wtorek 18 kwietnia odbyła się archidiecezjalna pielgrzymka Maturzystów na Jasną Górę. Z naszej Szkoły 13 osób pod opieką dr Elżbiety Ludwiczak wzięło w niej udział. Młodzież od godziny 9:30 uczestniczyła w spotkaniu, w auli Ojca Kordeckiego, w spotkaniu ze studentami Duszpasterstwa Akademickiego “Piątka”, z klerykami Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, w koncercie ewangelizacyjnym zespołu "Full Power Spirit". Następnie o 12:00, uczestniczyliśmy we Mszy Świętej odprawionej przez Księdza Biskupa Marka Marczaka– w Kaplicy Cudownego Obrazu Matki Bożej, na zakończenie pielgrzymki wzięliśmy udział w modlitwie zawierzenia.

Przedstawienie wielkopostne "Katharsis-oczyszczenie"







SIATKÓWKA !!!

W roku szkolnym 2016/2017 siatkarze Gastronomika brali udział w Mistrzostwach Łodzi Szkół Ponadgimnazjalnych w Siatkówce. Wygrywając wiele ciężkich meczów, ostatecznie znaleźli się wśród 8–u najlepszych drużyn w Łodzi. więcej>>

MISTRZOSTWA MŁODYCH KELNERÓW SIEDLCE 2017

W dniu 4 kwietnia 2017r. odbyły się Mistrzostwa Młodych Kelnerów, które są konkursem ogólnopolskim organizowanym przez Stowarzyszenie Kelnerów Polskich oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach. Konkurs składał się z kilku etapów. Pierwszy polegał na rozwiązaniu testu z zakresu wiadomości dotyczącej obsługi konsumenta. więcej>>

Wycieczka do Gdańska

Dnia 31 marca klasy: IVE, IVA, IIIF, IA, IF były na wycieczce w Gdańsku. Program wycieczki obejmował zwiedzanie Europejskiego Centrum Solidarności, Długiego Targu, Westerplatte oraz relaks nad morzem. Wszyscy uczestnicy wycieczki zgodnie przyznali, że to był bardzo udany i ciekawy dzień, a pogoda była naszym wielkim sprzymierzeńcem. Dziękujemy młodzieży za idealną postawę.

Opiekunowie: M. Jagiełło, B. Bocheńska, E. Cieślak

DZIEŃ OTWARTY W GASTRONOMIKU

30 marca 2017 r, odbył się w naszej szkole tzw. Dzień otwarty. Samorząd Uczniowski, jak co roku pełnił dyżury przez cały dzień, przedstawiciele SU witali gości, oprowadzali ich po szkole, odpowiadali na pytania, dotyczące przyjęcia do szkoły, zajęć zawodowych i udziału w projektach unijnych. Dodatkowo odwiedzający nas goście mogli obejrzeć prezentację multimedialną nt. szkoły oraz krótki filmik o gastronomiku autorstwa naszego zeszłorocznego absolwenta.

Pierwszy raz na Dniu otwarty wykorzystaliśmy też ulotki, które zaprojektowała Weronika Skonieczko z kl. 3 c ZSZ. Dzięki współpracy ze szkolnym warsztatem, który przygotował kawiarenkę, nasi goście mogli skosztować szkolnych wypieków i napić się kawy, przygotowywanej przez uczniów z kursu baristycznego.

Finał konkursu "Racjonalne żywienie - Twój najlepszy wybór".

W dniu 30 marca 2017 r. odbył się w naszej szkole Finał VII edycji Konkursu dla Gimnazjalistów „Racjonalne żywienie - Twój najlepszy wybór”. Tegoroczna tematyka poświęcona była wykorzystaniu w racjonalnym żywieniu ziół i przypraw.
W eliminacjach szkolnych przeprowadzonych w grudniu w 4 gimnazjach wzięło udział 62 uczniów. Do etapu ogólnołódzkiego zakwalifikowano 8 gimnazjalistów. więcej>>

XII Międzyszkolny Konkurs "Gastronomia Francji"

Dnia 30.03.2017 w ZSG odbył się II etap XII Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia Francji” .14 gimnazjalistów, którzy zakwalifikowali się do II etapu przygotowało w domu potrawy pt: "Danie w postaci symbolu Francji". więcej>>

Sprawozdanie z wycieczki do Alliance Française

Dnia 30.03.2017 p. A. Lipska wraz z p. K. Zommer zorganizowały wyjście z klasą I B Technikum do Alliance Française – Instytutu Francuskiego, który ma siedzibę w Manufakturze. Celem wycieczki było zwiedzenie wystawy makiet i rysunków zabytków Francji wykonanych przez uczniów łódzkich gimnazjów i szkół średnich. więcej>>

Ineraktywny quiz z wiedzy o Wielkiej Brytanii

Uczniowie odwiedzający naszą szkołę w dniu otwartym wzięli udział w interaktywnym quizie z wiedzy o Wielkiej Brytanii.
Celem quizu było umożliwienie uczniom sprawdzenia, a przy okazji poszerzenia wiadomości w atmosferze zabawy. Uczniowie biorący udział w quizie wpisywali się na "honorową listę uczestników". więcej>>

Wyróżnienie dla Karoliny Jóźwiak w II Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym
"ZDROWO - SMACZNIE - ARTYSTYCZNIE"

Finał Konkursu odbył się 27 marca 2017 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i był imprezą towarzyszącą VIII Targom Cukierniczym, Piekarniczym i Lodziarskim „SweetTARGI” 2017. więcej>>





Kwiaty z kapusty pekińskiej i papryki- kompozycja kwiatowa na Dzień Otwarty Szkoły (30.03.2017).

Dnia 29.03.2017r Szkolne Koło Carvingu wykonało przepiękny wiosenny bukiet....można było go podziwiać przy wejściu do szkoły!!!

SPOTAKNIE W BIBLIOTECE REJONOWEJ

29 marca 2017 r. klasy I A i I B wzięły udział w spotkaniu, zorganizowanym przez Rejonową Bibliotekę Publiczną na ul. Brzeźnej w Łodzi.
Spotkanie poświęcone było problemowi uchodźców, przebywających w Polsce. Miało na celu przybliżenie statusu uchodźcy, ukazania warunków, jakie panują w obozach dla uchodźców, m.in. w podłódzkich Grotnikach.
Część spotkania poświęcona była Gruzinom, ich kulturze, obyczajom, kuchni. Obecnie Gruzini są trzecią grupą uchodźców, najbardziej liczną, przebywającą na terytorium RP.

XXV EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY PROMOCJII ZDROWEGO STYLU ŻYCIA PCK

W dniu 24.03.2017r. w siedzibie Łódzkiego Zarządu Okręgowego PCK odbył się etap wojewódzki Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia PCK. Uczniowie biorący udział w Olimpiadzie sprawdzali swoją wiedzę i umiejętności w zakresie przestrzegania zasad higieny osobistej, przestrzegania zasad zdrowego odżywiania, znaczenia aktywności ruchowej dla zdrowia człowieka, problematyki ochrony środowiska, profilaktyki uzależnień od nikotyny, alkoholu i narkotyków, zapobiegania chorobom zakaźnym i cywilizacyjnym, zapobiegania urazom i wypadkom oraz zasad udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. więcej>>

Uroczysty obiad dla zaproszonych gości, obsługiwany serwisem synchronicznym

24.03.2017- Uroczysty obiad dla zaproszonych gości, obsługiwany serwisem synchronicznym. W ramach współpracy międzynarodowej mamy zaszczyt gościć po raz drugi młodzież i nauczycieli ze słowackiej szkoły Stredná odborná škola obchodua služieb.

10 uczniów odbywa staż w naszej szkole i naszej Hotelu Grand.
Jest nam niezmiernie miło,że nawiązaliśmy dobry kontakt i mogliśmy dziś przygotować wspólnie tak wyjątkową uroczystość, na którą zaprosiliśmy szacownych gości z Wydziału Edukacji, Kuratorium i lokalnej prasy.
Obiad był wyjątkowy również dlatego, że młodzież wykonała serwis synchroniczny z pięknym podkładem muzycznym. Pyszne dania, wspaniałe towarzystwo, prerfekcyjna obsługa....Cóż trzeba wiecej?!
Chyba tylko takich spotkań!

Konkurs piosenki obcojęzycznej

W dniu 17 marca w naszej szkole odbył się rekordowy konkurs piosenki obcojęzycznej. W bieżącym roku szkolnym był to Konkurs piosenki Turystycznej. Rekordowy, ponieważ wzięło w nim udział aż 10 klas śpiewających 11 piosenek. Zainteresowanie konkursem jak i jego wysoki poziom przeszły nasze najśmielsze oczekiwania. więcej>>

Open School Day w Hotelu Andels

13.03.2017- Open School Day w Hotelu Andels to mini targi edukacyjne dedykowane branży hotelarskiej i gastronomicznej. Przedsięwzięcie świetnie zorganizowane i pozwalające uczniom gimnazjum naocznie przekonać się o możliwościach rozwoju w tym sektorze rynku. Bardzo nam miło,że mogliśmy po raz kolejny przedstawić tam ofertę Gastronomika! W tym roku prezentowaliśmy carvingowe kwiaty, które na miejscu przygotowywali Martyna i Adrian uczniowie IIA i członkowie Szkolnego Koła Carvingu.

Opiekunowie p. J. Gadula i p. I.Pietrowska

Wszystkim KOBIETOM słońca i uśmiechu przez cały rok życzy Szkolne Koło Carvingu.

7 marca 2017r uczniowie wraz z opiekunami Szkolnego Kola Carvingowego sporządzili kompozycję kwiatową z okazji Dnia Kobiet. Tulipany były wyrzeźbione z marchwi i białej rzodkwi.

Staż zagraniczny uczniów w szkole CFA Louis Prioux w Bar le Duc we Francji

W dniach 25.02.- 11.03.2017 r pierwsza 18 osobowa grupa uczniów pod opieką p. Renaty Błoch i p. Ilony Pietrowskiej uczestniczyła w stażu zagranicznym w szkole CFA Louis Prioux w Bar le Duc we Francji. Wszystko to było możliwe dzięki projektowi autorstwa p. Doroty Andrzejewskiej i p. Iwony Kowalczyk pt.

"Mobilni na rynku europejskim" o numerze 2016-1-PL01-KA102-025398 w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe (więcej w zakładce Projekty unijne).

Wyjazd ten jest szczególnie ważny dla przyszłej kariery niektórych z naszych absolwentów, gdyż własnie tutaj mogą wyjechać i kontynuować naukę zawodu (więcej w zakładce Staż we Francji). Staż ten pokazał jak ważną rolę w kształceniu młodzieży mają pasja, zaangażowanie i ciężka praca! Młodzież szybko odnalazła się w nowej rzeczywistości i dzięki zajęciom z rówieśnikami z innych krajów, doceniła konieczność nauki języków obcych.

Sprawozdanie z I etapu XII Międzyszkolnego Konkursu "Gastronomia Francji"

09.03.2017 w Zespole Szkół Gastronomicznych odbył się I etap XII Międzyszkolnego Konkursu "Gastronomia Francji". W konkursie udział wzięło 50 uczniów z 9 szkół gimnazjalnych z Łodzi i Zgierza. I etap konkursu składał się z 36 pytań w j. polskim dotyczących gastronomi Francji. II etap odbędzie się w "Dni Otwarte Szkoły" – 30.03.2017. więcej>>

SIATKÓWKA !!!

W dniach 7 i 9 marca 2017 r. siatkarze Gastronomika rozegrali turniej w ramach Mistrzostw Łodzi w Siatkówce Chłopców. Po emocjonującej walce awansowaliśmy do półfinałów Mistrzostw Łodzi. więcej>>

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Sportowa Wiosna

Dnia 06.03.2017 odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Sportowa Wiosna w Gniewinie. Tematem konkursu było sporządzenie 7 porcji dania głównego dla sportowców fit oraz 7 porcji deseru z dowolnej czekolady z nutą Hiszpanii w czasie 90 minut. więcej>>

XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych 3-5 marca 2017

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Uczestniczą w niej uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne. więcej>>

TARGI EDUKACYJNE 2017

W dniach 2-3 marca 2017r. w hali Expo przy al. Politechniki odbyły się XX Łódzkie Targi Edukacyjne. Szkoły z powiatu łódzkiego miały okazję zaprezentować swoją ofertę edukacyjną na kolejny rok szkolny. Zespół Szkół Gastronomicznych reprezentowali przedstawiciele Rady Pedagogicznej oraz uczniowie z kl. I ta, I te, I tf, II ta, II tb, III ta, III tb, III tf. Uczniowie rozdawali ulotki i informowali zainteresowanych o warunkach rekrutacji w naszej szkole. Wszystkim serdecznie dziękujemy za pracę wykonaną podczas organizacji Targów Edukacyjnych.

Organizatorzy

ELIMINACJE MISTRZOSTW ŁODZI
SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W KOSZYKÓWCE CHŁOPCÓW
GRUPA A

W dniach 21 i 22 lutego 2017 w XXXIII Liceum Ogólnokształcącym odbyły się ĆWIERĆFINAŁY MISTRZOSTW ŁODZI SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W KOSZYKÓWCE CHŁOPCÓW GRUPA A więcej>>

DZIEŃ PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH

Z okazji przypadającego na 1 marca, Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w szkole odbyło się wiele inicjatyw, związanych z upamiętnieniem osób, działających w podziemiu antykomunistycznym.
Nauczyciele historii ogłosili konkurs wśród uczniów naszej szkoły na najlepszą prezentację multimedialną, poświęconą Niezłomnym. Łącznie do konkursu zgłoszono 35 prezentacji. Autorzy najciekawszych zostali nagrodzeni dyplomami, ocenami i punktami.
Historycy przygotowali też gazetkę ścienną nt. walki żołnierzy oraz walki z żołnierzami, jaką prowadziły władze komunistyczne.
W środę, 1 marca, odbyły się natomiast 2 imprezy: turniej koszykówki i konkurs wiedzy o Żołnierzach Niezłomnych. Inicjatorem obu przedsięwzięć był p. Wiesław Łukawski ze Związku Zawodowego „Solidarność”.
W konkursie wiedzy wzięli udział uczniowie 4 klas: I B, I F, III A i IV B. Najlepszy wynik uzyskały: Wiktoria Orłowska z I B i Sylwia Czołczyńska z IV B.

OSTATKI i MAM TALENT

Tradycyjnie już, w ostatni dzień karnawału w szkole zrobiło się kolorowo i wesoło. Tego dnia odbyły się 2 konkursy: Mam Talent i przebierańcy. Oba oceniało jury pod przewodnictwem p. dyr. Małgorzaty Gosławskiej.
Za najlepiej przebraną klasę uznano III A technikum, która oprócz wspaniałych strojów, przygotowała też całe przedstawienie nt. ostatkowych zwyczajów i wróżb oraz klasę III F technikum i ich gigantyczne winogrono.
Kolejne miejsca zajęły klasy: I A (kowbojski taniec), I B (Francuzi), I D (101 dalmatyńczyków)

W konkursie młodych talentów, oprócz popisów wokalnych, mogliśmy oglądać też pokazy iluzjonistów.
I miejsce ex equo zajęli: Natalia Kowalczyk ( śpiew) i Wiktor Schmidt (iluzjonista)
II miejsce ex equo: Weronika (śpiew) i Wiktor Marczakowski (iluzjonista)
Wyróżnienia: Julia Kolmaga (recytacja) i Katarzyna Koziróg (śpiew)

Imprezę przygotował SU we współpracy z kl. II F i p. prof. Moniką Markowską

Szkolenie kelnerskie

23 lutego 2017 r. uczniowie i nauczyciele naszej szkoły mieli przyjemność uczestniczyć w szkoleniu kelnerskim prowadzonym przez Pana Grzegorza Górnika - Mistrza Kelnerskiego, założyciela Akademii Kelnerskiej.
Zajęcia składały się z wykładu i ćwiczeń praktycznych, a obejmowały szeroki zakres wiedzy i umiejętności kelnerskich, od charakterystyki i zastosowania bielizny i zastawy stołowej, przez technikę przenoszenia naczyń i metody obsługi gości, na serwisie win skończywszy.
Szkolenie zorganizowane przez p. prof. Iwonę Wolską było nagrodą dla szkoły za zajęcie I miejsca w konkursie kelnerskim Kuchnia Polska na Mazowszu, który odbył się jesienią.
Dziękujemy Panu Grzegorzowi Górnikowi za bardzo wartościowe i świetnie przygotowane szkolenie. Mamy nadzieję, że to wydarzenie zaowocuje kolejnymi spotkaniami szkoleniowymi, a uczniowie odnajdą pasję w sztuce kelnerskiej.

Temat Wykorzystanie warzyw w produkcji potraw- projekt uczniowski.

Dnia 21.02.2017 uczniowie z klasy IC wykonywali i prezentowali swoje prace projektowe, w których głównym tematem były warzywa. Młodzież oprócz przygotowanych potraw przedstawiała również portfolio swoich zadań projektowych. Potrawy były bardzo smaczne i estetycznie podane. Niektóre prace wyróżniały się bardzo oryginalnym kształtem i wyglądem .

Opiekunowie: Teresa Rzeźnik

II OGÓLNPOLSKI KONKURS KULINARNY "BLACK BOX"

Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski wywalczyli III miejsce w ogólnopolskim konkursie, który odbył się 17 lutego 2017r w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu. Do rywalizacji w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Black box” stanęło 9 zespołów więcej>>

Książka artystyczna

Książka artystyczna jest oryginalnym pomysłem jej autora nie tylko pod względem treści, ale również, a nawet zwłaszcza - formy. Może być tworzona z różnych materiałów: papieru, tkaniny, drewna, kamieni, warzyw i owoców... W bibliotece szkolnej od listopada do lutego prezentowana była wystawa książki artystycznej. Mamy nadzieję, że stanie się ona inspiracją dla uczniów naszej szkoły, których zapraszamy do udziału w konkursie na książkę artystyczną ogłoszonym przez bibliotekę szkolną.

Siatka!!!

W dniach 14 – 15.02.2017 r. dziewczęta reprezentujące nasz Gastronomik wzięły udział w eliminacjach w ramach Mistrzostw Łodzi w Siatkówce Dziewcząt. Po zaciętej walce zajęliśmy ostatecznie 4 miejsce w grupie. więcej>>

ELIMINACJE MISTRZOSTW ŁODZI SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W KOSZYKÓWCE CHŁOPCÓW GRUPA I

W dniu 07 lutego 2017 w Zespole Szkół Gastronomicznych odbyły się ELIMINACJE MISTRZOSTW ŁODZI SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W KOSZYKÓWCE CHŁOPCÓW GRUPA I więcej>>

Nasi tuż za podium

W dniach 02-03.02.2017 r. odbyły się DRUZYNOWE MISTRZOSTWA ŁODZI szkół ponadgimnazjalnych w tenisie stołowym dziewcząt i chłopców. Nasz „Gastronomik” wystawił obie drużyny. więcej>>

Mistrzostwa "Gastronomika" w tenisie stołowym

W dn.10 stycznia 2017 r. odbyły się Mistrzostwa „Gastronomika” w tenisie stołowym dziewcząt i chłopców. więcej>>

KONKURSU BARMAŃSKIEGO CALVADOS NOUVELLE INTERNATIONAL TROPHIES 2017

6 lutego 2017r. w Krakowie odbył się konkurs barmański Calvados Nouvelle International Trophies 2017, którego celem było wyłonienie uczestników międzynarodowej edycji tego konkursu we Francji. W zmaganiach wzięło udział 18 uczniów szkół gastronomicznych rekomendowanych przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz 18 barmanów profesjonalistów zrzeszonych w SPB. więcej>>

XXI OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI – Etap okręgowy

13 stycznia w Tomaszowie Mazowieckim odbył się okręgowy etap XXI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematyka wiodąca tegorocznej edycji: "Produkty zbożowe - technologia i rola w żywieniu". W olimpiadzie wzięło udział 58 uczniów z 29 szkół (15 ponadgimnazjalnych i 14 liceów ogólnokształcących) z województwa łódzkiego. więcej>>

Regionalne Podróże Kulinarne 2016

13 stycznia 2017r. w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał I edycji konkursu organizowanego przez Wyższą Szkołę Turystyki i Języków Obcych w Warszawie i Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Skierowany był do uczniów klas III i IV Technikum, kształcących sie w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych. więcej>>

XXV EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY PROMOCJII ZDROWEGO STYLU ŻYCIA PCK

Dnia 16 grudnia 2016 r. w siedzibie Łódzkiego Zarządu Okręgowego PCK odbył się etap rejonowy Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia PCK. więcej>>

Wielki Jarmark Świąteczny dla Antka i Dzieci z Fundacji „GAJUSZ”
Turniej Koszykówki

W dniu 14 grudnia 2016 roku w Hali Sportowej przy ulicy Małachowskiego odbył się turniej koszykówki w ramach Wielkiego Jarmarku Świątecznego dla Antka i Dzieci z Fundacji „GAJUSZ”. więcej>>

Rajd po Łodzi "Śladami wolnego słowa"

Przeczytaj informację o rajdzie

GRAND PRIX w konkursie „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016"

9 grudnia 2016r w Warszawie odbyła się VIII edycja konkursu połączona z eliminacjami do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy®” dla Szkół Gastronomicznych.

Szkołę reprezentował trzyosobowy zespół uczniów:
w konkursie kulinarnym Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski,
w "Olimpiadzie Kawy" Julia Krawceniuk więcej>>

SZLACHETNA PACZKA 2016

Już po raz drugi, z inicjatywy SU, nasza szkoła przystąpiła do akcji Szlachetna Paczka. W tym roku przygotowywaliśmy paczki dla wielodzietnej rodziny i dla samotnej pani, której marzeniem było otrzymanie tortu.

W kupowanie i przygotowywanie paczek zaangażowało się bardzo dużo klas: I A, I B, I C, I F, II A, II B, II C, II D, III A, III C, IV D i IV E. Dodatkowo 2 kartony pełne jedzenia przygotował szkolny warsztat a pudło pełne żywności i kosmetyków zgromadzili także nauczyciele w pokoju nauczycielskim. W sumie do siedziby Szlachetnej Paczki zawieźliśmy 22 kartony, wypełnione żywnością, artykułami higienicznymi, ubraniami, butami i zabawkami.

Uczniowie z klasy III C, którzy zadbali o spełnienie marzenia p. Elżbiety osobiście zawieźli jej tort, upieczony przez Izę Frontczak. Bezcenne było zobaczyć uśmiech i wzruszenie na jej twarzy.

Mamy nadzieję, że pokazaliśmy wspólnie, że warto pomagać!

EUROPEJSKI DZIEŃ PRAWNIKA

9 grudnia przypada Europejski Dzień Prawnika. Z tej okazji gościliśmy w naszej szkole radcę prawnego, p. Katarzynę Mróz, która przybliżyła uczniom tajniki prawa. Spotkanie było okazją do rozmowy nt. traktowania przez prawo osób poniżej 18 roku życia, nauką pisania pism do urzędów, uczniowie mogli też obejrzeć prawdziwe togi, sędziowską i radcowską. W zajęciach wzięły udział kl. I A i I B.

"UCZ SIĘ W ŁODZI" DNI DORADZTWA ZAWODOWEGO

8 grudnia 2016 r. w Zespole Szkół Ekonomii i Usług w Łodzi, przy ul. Astronautów 19, odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Dni Doradztwa Zawodowego dla gimnazjalistów w ramach kampanii „Ucz się w Łodzi”. Szkoły zawodowe przedstawiły swoją ofertę edukacyjną. Gastronomik reprezentowali uczniowie z klasy III td, Roksana Chabowska i Piotr Lorentowicz, którzy rozdawali ulotki i odpowiadali na pytania gimnazjalistów dotyczące naszej szkoły.

Opiekun: Edyta Cieślak-Kudła

SPRAWOZDANIE Z KONKURSU „PREZENTACJA JEDNEGO TALERZA”

W dniu 07.12. 2016 r. podczas Wystawy Stołów Okolicznościowych odbył się wewnątrzszkolny konkurs zawodowy: "Prezentacja Jednego Talerza".

Zadanie konkursowe polegało na sporządzeniu i zaprezentowaniu przez uczniów dowolnej zakąski lub deseru podanego jednoporcjowo z dowolnych surowców. W konkursie udział wzięło 56 uczestników. więcej>>

KONKURS NA NAJLEPSZEGO BARMANA SZKOŁY 2016/17

6 grudnia 2016 r., podczas XLIII Wystawy Stołów Okolicznościowych, odbył się finał konkursu "Najlepszy Barman Szkoły 2016/17", zorganizowany przez nauczycielki Edytę Cieślak i Klaudię Balcerowską. więcej>>

Konkurs carvingowy i pokaz Carvingu podczas XLIII Wystawy Stołów Okolicznościowych

6.XII.2016r podczas Wystawy Stołów Okolicznościowych odbył się konkurs dla uczestników Szkolnego Koła Carvingowego. W konkursie były dwie kategorie: dla uczniów początkujących „Kompozycja kwiatowa bankietowa” i dla osób zaawansowanych „Rzeźba w dyni, arbuzie lub melonie- temat przewodni Święta Bożego Narodzenia”. więcej>>

MIKOŁAJKOWY POKAZ SKŁADANIA SERWETEK

W sobotę 03.12.2016 r. w Palmiarni Ogrodu Botanicznego w Łodzi, odbył się profesjonalny pokaz składania serwetek. Uczennice klasy IIItb: Roksana Lenczewska, Izabela Smuklerz i Katarzyna Stępień zaprezentowały różnorodne wzory łamania serwetek m.in.: choinkę, krzyż, kieszonkę, żagiel, lilię wodną, kolbę kukurydzy itd. Ponadto, uczennice udzielały informacji na temat szkolnej Wystawy Stołów Okolicznościowych. Pokaz cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony osób zwiedzających Palmiarnię.

Opiekun: Edyta Cieślak-Kudła

IV MIEJSCE W MONIN CUP JUNIOR 2016

1 grudnia 2016 r. w Warszawie odbył się konkurs barmański Monin Cup Junior 2016. Naszą szkołę w konkursie reprezentował Adam Antkowiak z klasy III tc. Konkurs przebiegał dwuetapowo. W pierwszym etapie zadaniem konkursowym było skomponowanie receptury i wykonanie 4 porcji mocktailu na bazie produktów Monin więcej>>

KOLOROWA BIAŁO-CZERWONA

1 grudnia gościliśmy w szkole grupę artystyczną Banina, która przygotowała dla naszych uczniów spektakl "Kolorowa biało-czerwona". Idea opierała się na prowokacji, która miała pokazać, jak łatwo zmanipulować innych. Jak się okazało, uczniowie gastronomika bronili swoich wartości, wykazali się niezwykłą odwagą i dojrzałą postawą. Pokazali się jako otwarci i tolerancyjni młodzi obywatele. Przedstawienie było cenną lekcją wiedzy o społeczeństwie, historii i psychologii.
Grupa Banina przyjechała z Warszawy na zaproszenie p.prof. Zofii Wrześniewskiej

SEJMIK UCZNIOWSKI

30 listopada odbył się coroczny sejmik uczniowski, czyli spotkanie przedstawicieli wszystkich klas z dyrekcją i kierownictwem szkoły. Uczniowie zgłaszali swoje propozycje, dotyczące zmian w szkole więcej>>

Konkurs „Beaujolais Nouveau”

Każdego roku w trzeci czwartek listopada obchodzi się święto francuskiego wina „Beaujolais Nouveau”. Z tej okazji dnia 17.11.2016 nauczycielki j. francuskiego - p. A. Lipska i p. K. Zommer zorganizowały konkurs dla uczniów, który polegał na zrobieniu własnoręcznie gadżetu związanego z winem. więcej>>

Konkurs "Warto wiedzieć"

Właśnie zakończył się konkurs z języka angielskiego dla klas pierwszych „Warto wiedzieć”. Zadaniem uczniów było rozwiązanie testu wielokrotnego wyboru sprawdzającego znajomość gramatyki, słownictwa oraz wiedzy o krajach anglojęzycznych. więcej>>

25 listopada 10-cioro uczniów z naszej szkoły (6 z 2TD i 4 z 3TB) udało się do Przedszkola nr 2 w Konstantynowie w ramach realizowanego przez przedszkole projektu „Zdrowo żyje, zdrowo jem”. Nasi zdolni uczniowie pokazywali przedszkolakom jak przygotowywać kolorowe, a przede wszystkim zdrowe kanapki oraz tworzyć kompozycje z owoców. Odbyła się również sesja przedszkolaków z czapkami kucharskimi. Przypomnijmy również, że w ramach współpracy przedszkolaki w poprzedni piątek odwiedziły naszą szkołę, gdzie mogły zobaczyć jak wyglądają zajęcia na pracowni technologicznej. Serdeczne podziękowania dla naszych sympatycznych i zdolnych przyszłych kucharzy (Oli, Kasi, Julii, Martyny, Karoliny, Adriana, Filipa, Wiktora, Szymona i Kamila) za udział w akcji od przedszkolaków, pań przedszkolanek i koordynatora –p. Roberta Sadowskiego

SPOTKANIE Z MISTRZAMI SPORTU

24 listopada naszą szkołę odwiedziła Mistrzyni Europy, wielokrotna rekordzistka i medalistka Mistrzostw Polski, medalistka Mistrzostw Świata, reprezentantka Polski na igrzyskach olimpijskich w Rio, pływaczka p. Aleksandra Urbańczyk – Olejarczyk. więcej>>

Sparing

W dniu 22 listopada 2016 w naszej szkole miał miejsce sparing kontrolny przed rozgrywkami o Mistrzostwo Łodzi Szkół Ponadgimnazjalnych w koszykówce. więcej>>

STYPENDIUM PREZESA RADY MINISTRÓW

W dniu 21.11.2016 r. najlepsi uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z Łodzi i regionu otrzymali stypendia Prezesa Rady Ministrów. Wśród 238 nagrodzonych znalazła się uczennica naszej szkoły Marzena Kaźmierczak z klasy IVB TG. Uroczystość odbyła się w gmachu Wydziału Mechanicznego Politechniki Łódzkiej. Zanim doszło do wręczenia dyplomów stypendialnych, uczniowie wysłuchali krótkiego wykładu. Stypendyści odbierali dyplomy z rąk Łódzkiego Kuratora Oświaty, w gali uczestniczył również wicewojewoda łódzki Karol Młynarczyk i wiceprezydent miasta Tomasz Trela. Gratulujemy Marzenie i życzymy jej dalszych sukcesów.

Kuchnia Polska na Mazowszu 2016

18 listopada w Warszawie odbyła się VIII edycja konkursu gastronomicznego Kuchnia polska na Mazowszu.
Nasi uczniowie zakwalifikowali się do ścisłego finału. więcej>>

Wystawa o Wołyniu

Jan Dratwcki Misterem Polski

Dwa dni po zdobyciu tytułu Mistera Polski przez Jana Dratwckiego z klasy IV E, przywitaliśmy go w szkole. Gratulujemy zwycięstwa i trzymamy kciuki za jego dalsze sukcesy. Gratulacje złożyła Jankowi p. dyr. Małgorzata Gosławska, była to też okazja do zrobienia sobie zdjęcia z naszym Misterem:)

Sprawozdanie z konkursu na plakat o tematyce: „Bezpieczeństwo na lekcji wychowania fizycznego”

Crossfit

Startowaliśmy w Mistrzostwach Łodzi w crossficie. Zawody odbyły się 27.10.2016 r. na terenie Kużni Centrum Atletyki Łódź, ul Gdańska 126/128. Nasza męska drużyna w składzie: Filip Patela (2DT), Dawid Marczewski (4CT), Mateusz Wardziński (4FT), Piotr Janaszkiewicz (3BT) i rezerwowy Damian Garstka (1AT) (opiekunem drużyny był n-el wych.fiz. Tomasz Gapiński) zajęła w końcowej klasyfikacji wspaniałe II miejsce.

KONKURS PIEŚNI PATRIOTYCZNYCH

8 listopada 2016 r. odbył się w naszej szkole konkurs pieśni patriotycznych. Tradycją naszej szkoły stało się już organizowanie wspólnego śpiewania z okazji zbliżającego się Święta Niepodległości. W tym roku zgłosiło się aż 10 klas, poziom wykonania piosenek, aranżacji był niezwykle wysoki. W czasie koncertu udało się stworzyć niezapomnianą atmosferę i nastrój.

Jury, pod przewodnictwem p. dyr. Małgorzaty Czyżyk, nie miało łatwego zadania gdyż wszystkie pieśni chwytały za serce.

Ostatecznie wyłoniono laureatów:
I miejsce: III C technikum „Tchnienie wolności”
II miejsce – ex equo: III A „Dziewczyna z granatem”, II F „Piechota”, I E „Rozkwitały pąki białych róż”
III miejsce – ex equo: I A „Przybyli ułani”, I D „Wspomnienie patriotyczne”

Konkurs był także okazją do odświeżenia pamięci o wydarzeniach z 1918 r. Uroczystość przygotowały p.prof. Zofia Wrześniewska i p. prof. Ewa Saganowska a prowadził ją przewodniczący SU Jakub Skopiak.

Sprawozdanie z rajdu pieszego "Poznajemy Łódzkie Parki"

W dniu 5 listopada odbył się rajd pieszy pod hasłem "Poznajemy Łódzkie Parki".

Był to pierwszy rajd z cyklu „ Poznajemy Łódzkie Parki” udaliśmy się do Parku Józefa Poniatowskiego, który powstał w 1910 roku na terenach dawnych lasów miejskich z inicjatywy władz miasta.

więcej>>

XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności – etap szkolny

W dniu 3 listopada 2016 r. w naszej szkole odbył się etap szkolny XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Wzięło w nim udział 3 uczniów.
Do etapu wojewódzkiego w Tomaszowie Mazowieckim zakwalifikowali się:
Jan Dratwicki kl. IV E 35/40 pkt
Igor Iwanek kl. III D 32/40pkt
Gratulujemy dobrych wyników i życzymy sukcesu na etapie wojewódzkim.

Opiekunowie: M. Jagiełło, M. Rochmińska, R. Sadowski

Konkurs Halloween

Akcje lokalne i działania podejmowane przez Szkolne Koło PCK w roku szkolnym 2015/2016:

Opiekun: Grzegorz Papiewski

Crossfit

Startowaliśmy w Mistrzostwach Łodzi w crossficie. Zawody odbyły się 27.10.2016 r. na terenie Kużni Centrum Atletyki Łódź więcej>>

21. października odbyło się spotkanie autorskie z Panią Dorotą Ceran, dziennikarką, wykładowcą Uł, autorką książek „Smutku nie cenią w Neapolu” i „Upiory Neapolu”.

W spotkaniu przygotowanym przez bibliotekę szkolną wzięły udział klasy Technikum IIa, IIc i IVf wraz z nauczycielami. Gościa przywitała Pani dyrektor Małgorzata Czyżyk. Uczestnicy wysłuchali opowieści o jednym z najpiękniejszych włoskich miast, położonym w cieniu Wezuwiusza.

Sprawozdanie z prelekcji „Restaurant Week”

Dnia 21.10.2016 na sali konsumenckiej odbyła się prelekcja informacyjno-edukacyjna na temat Festiwalu najlepszych restauracji. Spotkanie poprowadził absolwent naszej szkoły Adam Kopczyński (rok ukończenia 2001/2002- Liceum Profilowane), który obecnie jest menagerem restauracji NOBO HOTEL. Prelekcja połączona z pokazem multimedialnym trwała 1 godzinę lekcyjną. W spotkaniu wzięły udział klasy III i IV TG oraz klasy 3 ZSZ.
Prowadzący przedstawił uczniom szczegółowo ideę „Restaurant Week” czyli Festiwalu najlepszych restauracji. Festiwal odbywa się w największych miastach Polski, w tym w Łodzi w dniach 21-30 10.2016. Absolwent wymienił łódzkie restauracje, które biorą udział w Festiwalu. Miłośnikom jedzenia wybrane restauracje oferują trzydaniowe menu w cenie 39 zł.
Prowadzący przedstawił również trendy w gastronomii na rok 2017. Pokazał wiele zdjęć potraw z restauracji francuskich. Opowiadał o swoich doświadczeniach zawodowych we Francji i w Polsce.

współorganizator spotkania – A. Lipska

Światowy Dzień Żywienia i Żywności

W dniu 17.10.2016 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi na ulicy Sienkiewicza 88 przeprowadzona została Akcja: DZIEŃ WALKI Z GŁODEM " Święto ma przeciwdziałać marnowaniu żywności na skalę globalną i przypominać opinii publicznej o problemach żywnościowych, z jakimi nie radzą sobie kraje biedniejsze.

W akcji mieli udział uczniowie z klasy IV TB (wychowawca mgr inż. Grzegorz Papiewski) oraz nauczyciele mgr inż. Anna Przybylska - Mańka oraz Michał Dzielski

ŚLUBOWANIE KLAS PIERWSZYCH – 14. 10. 2016 Dzień Edukacji Narodowej

W piątek, 14 października, z okazji Święta Komisji Edukacji Narodowej odbyło się uroczyste ślubowanie dla uczniów z klas pierwszych technikum i ZSZ. Uroczystość przygotował, jak co roku, Samorząd Uczniowski. Uczniowie złożyli ślubowanie na sztandar a następnie zaprezentowali okrzyki, promujące ich klasy. Wszyscy uczniowie klas pierwszych otrzymali odblaskowe opaski, które trafiły do szkoły dzięki p. prof. Piotrowi Płaczkowi – tak, by nasi uczniowie byli widoczni na drodze i bezpiecznie docierali do szkoły i do domu.

14 października to popularny Dzień Nauczyciela, dlatego była to również okazja do złożenia życzeń gronu pedagogicznemu – w imieniu wszystkich uczniów zrobili to tegoroczni maturzyści. Samorząd przy współpracy ze szkolnym warsztatem przygotował słodki poczęstunek: ciasto i kawę.

Sprawozdanie z zawodów w piłkę ręczną chłopców.

W dniu 12.10.2016 roku odbyły się zawody sportowe w piłkę ręczną chłopców organizowane przez Międzyszkolny Związek Sportowy w Łodzi. Zawody miały bardzo wysoki poziom, reprezentacje innych szkół w swoich szeregach miały zawodników profesjonalnie zajmujących się tą dyscypliną sportową. więcej>>

LEKKOATLETYCZNE MISTRZOSTWA ŁODZI SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
04 PAŹDZIERNIKA 2016

W dniu 04 października 2016 roku na stadionie AZS przy ulicy Lumumby w Łodzi odbyły się zawody Ligii lekkoatletycznej szkół Ponadgimnazjalnych organizowane w ramach Mistrzostw Łodzi. więcej>>

Konferencja "Od kultury nauczania do kultury uczenia się"

4 października wzięliśmy udział w ogólnopolskiej konferencji, zorganizowanej przez Budzącą się szkołę "Od kultury nauczania do kultury uczenia się". Patronat nad nią sprawował Rektor UŁ p. prof. dr hab. Antoni Różalski. Po części wykładowej odbyły się warsztaty prowadzone m.in. przez nasze nauczycielki: Krystynę Barczak, Anetę Jamiałkowską - Pabian i Zofię Wrześniewską. Dzieliły się swoimi doświadczeniami i materiałami, które przygotowały dla uczniów w ramach edukatoriów, z nauczycielami z całej Polski, ze wszystkich typów szkół (od poziomu podstawowego, przez gimnazja, szkoły ponadgimnazjalne do szkół wyższych). Poczęstunek w czasie spotkania warsztatowego przygotowali i podali nasi uczniowie. Gastronomik zorganizował bowiem dla wszystkich uczestników zajęć lunch.

Zawody piłki nożnej dziewcząt

W dniu 29.09.2016. reprezentacja dziewcząt naszej szkoły brała udział w zawodach piłki nożnej. Zawody były zorganizowane na wysokim poziomie atmosfera i poziom sportowy pozwalały na rywalizacje między zawodnikami w poszanowaniu zasady fair play. więcej>>

Wycieczka zawodowa do Poznania na Targi Gastronomii Polagra Gastro.

Dnia 29 września 2016r uczniowie z klasy IIA i IIB oraz IVC wraz z opiekunami: Jolantą Krześlak i Emilią Kaźmierczak pojechali do Poznania na Targi Gastronomii Polagra Gastro. więcej>>

W poniedziałek 26 września, na sali gimnastycznej, odbył się konkurs dla klas pierwszych w Europejskim Dniu Języków Obcych. W konkursie wzięło udział 6 klas Technikum i ZSZ. Konkurs dotyczył wiedzy o krajach francusko i anglojęzycznych. Najlepsza okazała się klasa I D Technikum która wygrała i w nagrodę może wybrać jeden dzień wolny od pytania z języka francuskiego i angielskiego. Gratulujemy!

CARVINGOWO, ROWEROWO, TOUR DE KALONKA

W sobotę 17 września nasi uczniowie promowali szkołę podczas rowerowego rajdu Tur de Kalonka w Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich. Członkowie Szkolnego Koła Carvingu wykonali piękne rzeźby w arbuzie oraz dyni, które poddane zostały licytacji więcej>>

Młoda krew ratuje życie

09 września w Urzędzie Marszałkowskim podsumowano wojewódzki finał turnieju „Młoda Krew Ratuje Życie”. Spośród szkół ponadgimnazjalnych, które wzięły udział w turnieju, Zespół Szkół Gastronomicznych uplasował się na więcej>>

W Uroczystość Świętego Stanisława Kostki 18 września 2016 roku delegacja Pocztu Sztandarowego naszej Szkoły uczestniczyła we Mszy Świętej, odprawionej przez Arcybiskupa Metropolitę Łódzkiego Marka Jędraszewskiego, w Łódzkiej Bazylice Archikatedralnej. Podczas uroczystości odpustowych o 12:30, w Gronie wielu uczniów z łódzkich Szkół, podczas procesji z Darami Ołtarza, złożyliśmy piękny tort przygotowany przez uczniów Technikum Gastronomicznego.

Inauguracja Roku Szkolnego

Delegacja Pocztu Sztandarowego naszej Szkoły 1 września 2016 roku wzięła udział w inauguracji Roku Szkolnego, które odbyło się w Bazylice Archikatedralnej w Łodzi. Młodzież pod opieką nauczycieli i Dyrekcji uczestniczyła w Mszy Świętej, odprawionej o 9:00