Rok szkolny 2016/2017

Październik 2016

05.10.2016- odbyła się lekcja otwarta pt. "Wykorzystanie jarzębiny i żurawiny w produkcji gastronomicznej i cukierniczej". Kiermasz wyrobów odbył się od godziny 12.00 w sali konsumenckiej. Lekcje przygotowała klasa 3a ZSZ pod opieką pani Wioletty Witkowskiej.

Wrzesień 2016

W restauracji, która działa w Zespole Szkół Gastronomicznych, czyli w znanym łódzkim „Gastronomiku”, pod opieką nauczycieli kształcenia praktycznego, pracują przyszli kucharze i technicy żywienia i usług gastronomicznych. Zajmują się zarówno gotowaniem, jak i obsługą kelnerską gości. Restauracja działa od poniedziałku do piątku w godz. 12-15. W weekendy natomiast odbywają się tu przyjęcia okolicznościowe i rodzinne, np. wesela, chrzciny.
Czytaj więcej artykuł w Expresie Ilustrowanym

Zobacz galerię


Wrzesień 2016


Dnia 23.09.2016 roku odbyła się lekcja otwarta pt."Skarby w słoikach". Młodzież z klasy II B pod opieką E.Szewczyk przygotowała przetwory domowe . Na zajęciach przygotowano: paprykę konserwową, dynię w occie, konfitury z dyni, buraczki konserwowe, buraczki tarte doprawione kwaskiem cytrynowym i cukrem, gruszki w occie, ajwar. Lekcja miała na celu zapoznanie uczniów z metodami utrwalania żywności. Prezentację multimedialną na temat sposobów utrwalania żywności przygotowali: Paulina Furga , Mateusz Górka i Jarosław Koch.

Zobacz galerię






Maj 2016

Ten miesiąc pozwala nam na prezentacje naszych wszystkich sal bankietowych :)
Mamy mnóstwo pracy ale i satysfakcji z dobrze wykonanych zadań...

Zobacz galerię

Kwiecień 2016

15 kwietnia 2016- Dzień Otwarty w Gastronomiku

Jak co roku przygotowaliśmy Kawiarenkę w sali 24.
Przez cały dzień serwowaliśmy słodkości, kanapki, kawę...
W tak miłej i smacznej atmosferze wyświetlaliśmy prezentacje i film promujący naszą szkołę

Zobacz galerię

Marzec 2016

Nasza praca pozwala współpracować z wieloma instytucjami i pracodawcami. Dzięki temu promujemy szkołę podczas wydarzeń odbywających się w Łodzi. Jednym z takich wydarzeń było "Pomagamy ze smakiem"- akcja Towarzystwa św. Brata Alberta.

Koncertowa zupa dyniowa

Poważne miny przyszłych mistrzów sztuki kulinarnej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi wskazywały, że zadanie przygotowania zupy dyniowej według przepisu Krzysztofa Kiljańskiego było sporym wyzwaniem. Surowe oko Pani Profesor nadzorowało proces twórczy oraz odpowiednią temperaturę podgrzewania. Aż nadszedł czas próby. Otoczony blaskiem fleszy, czując oddech adeptów sztuki kulinarnej na plecach, w ciszy, która nagle wypełniła pełną gości salę studia kulinarnego – Krzysztof Kiljański sięgnął po miseczkę zupy dyniowej. Ostrożnie podniósł do ust pierwszą łyżkę. Na tę jedną, niepowtarzalną chwilę wszystko wkoło zamarło. ZNAKOMITA! Zawyrokował autor przepisu a z sali rozległy się gromkie brawa dla wykonawców i autora. Po tym pełnym napięcia oczekiwaniu mogliśmy śmiało zaprosić gości do degustacji, rozkoszując się nie tylko smakiem dyniowej zupy, ale i zadowolonymi minami naszych gości. A było to dopiero preludium…."

Zobacz galerię

Święta Wielkanocne to wyzwanie szczególnie dla naszej Cukierni :)
Zamówienia na Mazurki, Babki to czyste szaleństwo...
W Kuchni zapachy chrzanu i białej kiełbaski do żurku ...
W Garmażu rządzi precyzja i dokładność przy wykonywaniu zakąsek...
...a Sala Konsumencka logistycznie rozplanowuje sprzęt na imprezy...
DUUUŻO PRACY to lubimy

Zobacz galerię

Grudzień 2015

Okres przedświąteczny jest dla nas bardzo pracowity. Codziennie oprócz obiadów w naszej Sali Konsumenckiej organizujemy spotkania wigilijne w urzędach, instytucjach i firmach prywatnych.

W związku z tym aromat świątecznego piernika czy kapusty kiszonej towarzyszy nam od rana do wieczora.... W grudniu organizowana też jest coroczna Wystawa Stołów Okolicznościowych, w czasie której Warsztat Szkolny "otwiera" kawiarenkę ze swoimi wyrobami a także organizuje Kiermasz Wyrobów Cukierniczych ze swymi makowcami, piernikami, pierniczkami

Zobacz galerię

Listopad

Zapraszamy serdecznie do organizacji imprez okolicznościowych w naszych salach bankietowych....
i do zamawiania cateringu....

Zobacz galerię

Październik

Miesiąc ten był dla nas bardzo pracowity. Uczniowie i nauczyciele wdrożyli się do szkolnej rzeczywistości i dzięki temu udało nam się zorganizować lekcję otwartą pt. "Dynia w roli głównej". Szaleństwo potraw dyniowych pochłonęło naszych gości ... były słodkie muffinki, serniki ale i pierogi dyniowe z nutą orientu...

Dziękujemy wszystkim, którzy uczestniczyli w naszym przedsięwzięciu i zapraszamy na kolejne...

Zobacz galerię

Maj

20.05.2015 pani Kierownik Dorota Andrzejewska i pani Joanna Papiewska wraz z klasami 2a i IIIB zaprosiły na wyjątkowy obiad. W ramach menu obiadowego serwowane były wybrane potrawy kuchni hiszpańskiej:

Nie zapominano jednak o tradycjonalistach, dla których był m.in. Kotlet mielony.

14.05.2015 odbyła się lekcja otwarta połączona z kiermaszem ciast i deserów. Temat lekcji "Powróćmy jak za dawnych lat, czyli ciasta i desery PRL-u". Autorkami lekcji były E. Szewczyk, A. Derach, W.Witkowska, I. Pietrowska, a pomagała nam także M. Dzielska. Lekcja, jak na taki temat przystało, wypadła na 200% normy. Prezentacje przygotował uczeń P. Ciesionik pod czujnym okiem nauczycieli.

Zobacz galerię

Kwiecień

16.04.2015 w Cukierni Warsztatu Szkolnego odbyła się lekcja otwarta pt." Nie tylko cukier jest słodki..." Autorami lekcji były p. Anna Derach i W. Witkowska wraz z młodzieżą z klas II i III TG.

Stewia - prezentacja

Przedświąteczny czas to u nas bardzo pracowity okres. Pieczemy mazurki i babki, gotujemy żurek i zupę chrzanową, dekorujemy wiele półmisków jaj garnirowanych, czy mięs i pasztetów, a także dbamy o akcenty świąteczne w dekoracjach naszych sal bankietowych...............
Jeśli ktoś chce zorganizować dla przyjaciół czy współpracowników poczęstunek, bankiet tzw. "jajeczko" to serdecznie zapraszamy do nas....

Marzec

4 marca uczniowie klasy 2B Szkoły Podstawowej nr 2 w Łodzi zostali zaproszeni do Gastronomika. Tam mieli okazję obejrzeć sprzęty i pomieszczenia, w których powstają niezwykłe i pyszne potrawy, a także mogli zrobić i udekorować własne kruche ciasteczka.
W papierowych czapkach kucharskich z logo szkoły było im bardzo do twarzy.
Tajemnice kuchni i pieczenia odkrywali przed dziećmi nauczyciele praktycznej nauki zawodu: p. Joanna Gadula i p. Ilona Pietrowska oraz uczniowie i uczennice szkoły gastronomicznej.
Na koniec dzieci wręczyły paniom podziękowania z własnymi pastelowymi portretami, więc mamy nadzieję, że im się podobało, bo nam baaardzo.
Dziękujemy!

Zobacz galerię


28.03.2015 Warsztaty dla dzieci z Gromady Zuchowej "Przyjaciele Kubusia Puchatka", którzy pod opieką ucznia naszej szkoły Mikołaja Rogaszewskiego i pań Renaty Błoch i Joanny Papiewskiej, poznali pracownie Warsztatu Szkolnego.
Zwiedzanie było ciekawe, ale największą atrakcją było pieczenie, dekorowani i zjedzenie ciasteczek.
Zajęcia były zorganizowane w ramach cyklu sprawnościowego, dzięki czemu dzieci zdobyły sprawność "KUCHCIKA".
Gratulujemy i jest nam bardzo miło, że mogliśmy pomóc.....

Zobacz galerię


21.03.2015 Słuchacze Łódzkiego Uniwersytetu III Wieku wraz zaproszonymi gośćmi z Chorwacji, Niemiec, Turcji i Portugalii spędzili u nas twórczo czas (projekt Recipe for Active Life) .... po krótkiej prezentacji na temat łódzkiej kuchni regionalnej (autor: Ilona Pietrowska), odbyły się warsztaty z dekorowania drobnych wyrobów cukierniczych (prowadzenie: Anna Derach i Ilona Pietrowska), całość zakończył obiad....
Bardzo serdecznie dziękujemy przemiłym uczestnikom i uczniom klasy IIID!!!
Zapraszamy ponownie.....

Zobacz galerię

http://www.3wiek.uni.lodz.pl/recipe-for-active-life

Styczeń/Luty 2015

Po Bożonarodzeniowej przerwie, w Warsztacie organizowane są bale karnawałowe, studniówki i bardzo popularne w ostatnich latach bale na zakończenie szkoły podstawowej czy gimnazjum.
O ile bale karnawałowe najczęściej organizowane są w naszych salach bankietowych, na terenie szkoły, o tyle pozostałe imprezy organizowane są na zasadzie cateringu.
Nasze menu jest dostosowane do wymagań zamawiających i tak np. dużą popularnością cieszą się kanapki dekoracyjne i tartinki, które obok wszechobecnych chipsów i gazowanych napojów, stanowią zdrowszą alternatywę.

W galerii prezentujemy wystrój jednego z gimnazjów, w którym przygotowaliśmy bal gimnazjalny.

Grudzień

Grudzień to miesiąc wypełniony zapachem zupy grzybowej, makowca i piernika, smażonego karpia i kapusty z grochem, gdyż z początkiem miesiąca zaczynamy organizować dla naszych klientów "Wigilijne spotkania".

Zobacz galerię


10-11- Kawiarenka szkolna i kiermasz Bożonarodzeniowy w czasie Wystawy Stołów Okolicznościowych. Jak co roku i w 2014 sala nr 24 została zaaranżowana na małą kawiarenkę, w której można było odpocząć podczas zwiedzania. W sali gimnastycznej powstał mały kram, gdzie chętnie kupowano pierniki, pierniczki i makowce.

Zdjęcia z wystawy

Listopad

06.11.2014- Lekcja otwarta pt. "DESERY- smaczne zakończenie obiadu"!!!
Lekcja powstała we współpracy uczniów i nauczycieli mających zajęcia w cukierni (IIB i IIIF z p. Iloną Pietrowską i W.Witkowską)i sali konsumenckiej (IIC z p.E. Szewczyk i M.Dzielską). O godzinie 13.00 odbył się pokaz multimedialny przygotowany przez uczniów kl.IIC!
W menu pojawiły się takie smakołyki jak:

Goście byli pod wrażeniem staranności wykonania deserów i ich serwowania.

Zobacz galerię


05.11.2014- Warsztaty dla przedszkolaków z zaprzyjaźnionego katolickiego publicznego przedszkola im. BŁ. Edmunda Bojanowskiego! Przedszkolaki zapoznały się ze strukturą naszych pracowni, a ich zainteresowanie skupiło się na bardzo dużych garnkach i mieszadłach. W czasie wizyty wycinali, piekli i dekorowali kruche ciasteczka a także robili ozdoby z cukrowej masy plastycznej.
Zajęcia poprowadziły p. Joanna Gadula i p. Ilona Pietrowska.

Zobacz galerię

Październik

20.10.2014 - Gastronomik na Międzynarodowym Festiwalu Twórczości Młodych Folkowe Inspiracje Uczniowie z klas 1a, II F i 3c wraz z nauczycielkami: Małgorzatą Marciniak-Burską i Joanną Gadulą byli w Pałacu Młodzieży i współtworząc warsztaty kulinarne kuchni regionalnych w ramach Jarmarku Smaków! Więcej informacji na stronie www.folkoweinspiracje.pl. I na fb folkoweinspiracje!

Zobacz galerię


07.10. 2014 odbyła się lekcja otwarta pt. "Smacznie, zdrowo, kolorowo- czyli warzywa na stół".
Lekcje przygotowały p. Joanna Papiewska, p. Joanna Gadula i p. Ilona Pietrowska z uczniami klas mającymi zajęcia Kuchni.
Warzywa stanowiły wspaniałą bazę do przygotowania potraw obiadowych, które p godzinie 12 były serwowane dla naszych konsumentów.

Zobacz galerię

5.10.2014- odbyła się lekcja otwarta pt. "Jesień w cukierni- dlaczego warto łączyć warzywa i owoce z ciastami?!" Lekcja ta była połączona z kiermaszem wyrobów cukierniczych, który spotkał się z dużym zainteresowaniem pracowników szkoły, uczniów jak i gości z zewnątrz. Lekcje przygotowały klasy IIE i IIIF pod opieką p. Anny Derach i p. Wioletty Witkowskiej.

Zobacz galerię

Wrzesień

Lekcja otwarta pt. "Wykorzystanie serów w produkcji gastronomicznej", która odbyła się 19.09.2014 r. Lekcje przygotowały Joanna Gadula, Joanna Papiewska i Ilona Pietrowska, a potrawy wykonali uczniowie klasy II E i III F. Sery są bardzo popularne w produkcji gastronomicznej, gdyż cechują się dużą różnorodnością, bo są słodkie, kwaśne, słone. W czasie zajęć przygotowano takie potrawy: papryki faszerowane serem feta, pierogi leniwe, zupę gruszkową z serem camembert, krem z porów z serkiem topionym, roladki ziołowe z serem gouda, ryba w sosie serowym (ser gorgonzola). Potrawy cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony naszych konsumentów, którzy doceniają naszą inwencję

Zobacz galerię