Rok szkolny 2016/2017

Warsztaty carvingowe „Rzeźbienie w arbuzie”

Dnia 7 czerwca 2017r uczniowie ze Szkolnego Koła Carvingowego wraz z opiekunami: Jolantą Krześlak, Małgorzatą Rochmińską, Emilią Kaźmierczak i Robertem Sadowskim doskonalili sztukę rzeźbienia w arbuzie pod okiem Michała Idzikowskiego naszego absolwenta.

Serdecznie dziękujemy Michałowi za poświęcony nam czas. A oto efekty naszej pracy.

Pokaz carvingu w czasie Dnia Otwartego Szkoły

Dnia 30.05.2017r w czasie Dnia Otwartego Szkoły odbył się pokaz sztuki carvingu. Uczniowie ze Szkolnego Koła Carvingowego zaprezentowali swoje umiejętności rzeźbienia w warzywach i owocach. Wykonali między innymi: rzeźby w melonie, arbuzie, cukinii i marchwi.

Powodzenia maturzystom życzy Szkolne Koło Carvingowe „Coś kończy się, żeby coś mogło trwać”…

Dnia 26.04.2017r koło carvingowe przygotowało kompozycję kwiatową dla maturzystów.

Kwiaty z kapusty pekińskiej i papryki- kompozycja kwiatowa na Dzień Otwarty Szkoły (30.03.2017).

Dnia 29.03.2017r Szkolne Koło Carvingu wykonało przepiękny wiosenny bukiet....można było go podziwiać przy wejściu do szkoły!!!

Wszystkim KOBIETOM słońca i uśmiechu przez cały rok życzy Szkolne Koło Carvingu.

7 marca 2017r uczniowie wraz z opiekunami Szkolnego Kola Carvingowego sporządzili kompozycję kwiatową z okazji Dnia Kobiet. Tulipany były wyrzeźbione z marchwi i białej rzodkwi.

Konkurs carvingowy i pokaz Carvingu podczas XLIII Wystawy Stołów Okolicznościowych

6.XII.2016r podczas Wystawy Stołów Okolicznościowych odbył się konkurs dla uczestników Szkolnego Koła Carvingowego. W konkursie były dwie kategorie: dla uczniów początkujących „Kompozycja kwiatowa bankietowa” i dla osób zaawansowanych „Rzeźba w dyni, arbuzie lub melonie- temat przewodni Święta Bożego Narodzenia”. Oto wyniki:

Pierwsza kategoria: "Kompozycja kwiatowa bankietowa" I miejsce: Jakub Modrzyński kl. I a
II miejsce: Wiktoria Kacprzyk kl. I a i Zofia Urbankowska kl. Ib
III miejsce: Natalia Trojanowska kl. I a i Anna Prochowska kl. I a
Wyróżnienie:
- Maciej Wiśniewski kl. I a
- Julia Kolmaga II d

Druga kategoria: "Rzeźba w dyni, arbuzie lub melonie o tematyce Świąt Bożego Narodzenia"

I miejsce: Ewelina Malicka kl. IIa i Grzegorz Stawiarski kl. II a
II miejsce: Martyna Kopera kl. II a i Adrian Gortat kl. II a
III miejsce: Wiktor Obrębski kl. II d

Drugiego dnia (7.XII.2016r) odbył się pokaz Carvingu, podczas którego uczestnicy Szkolnego Koło Carvingowego prezentowali swoje umiejętności, wycinając kwiaty z warzyw i wzory tajskie w dyni i melonie. Pokaz cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony osób zwiedzających.

Opiekunowie: K. Brzezicka, J. Krześlak, E. Kaźmierczak, M. Rochmińska, R. Sadowski

Wycieczka zawodowa do Poznania na Targi Gastronomii Polagra Gastro.

Dnia 29 września 2016r uczniowie z klasy IIA i IIB oraz IVC wraz z opiekunami: Jolantą Krześlak i Emilią Kaźmierczak pojechali do Poznania na Targi Gastronomii Polagra Gastro. Celem wycieczki było: - zapoznanie się z prezentacją ofert producentów sprzętu oraz wyposażenia gastronomicznego, m.in. aparaturą grzejną i chłodniczą, urządzeniami do obróbki wstępnej surowców, zmywarkami i suszarkami do naczyń;

CARVINGOWO, ROWEROWO, TOUR DE KALONKA

W sobotę 17 września nasi uczniowie promowali szkołę podczas rowerowego rajdu Tur de Kalonka w Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich. Członkowie Szkolnego Koła Carvingu wykonali piękne rzeźby w arbuzie oraz dyni, które poddane zostały licytacji (dochód na cele charytatywne), Serwowaliśmy również żurek przygotowany dla rowerzystów powracających z trasy. Dziękujemy uczniom klasy IIA : Martynie Kopera, Dominikowi Piekarskiemu, Adrianowi Gortat, Grzegorzowi Stawiarskiemu, oraz uczniom klasy IIB Angelice Olesienkiewicz i Patrykowi Wypych.

Opiekunami z ramienia szkoły byli : Jolanta Krześlak i Robert Sadowski

Rok szkolny 2015/2016

Warsztaty z carvingu

Dnia 8 czerwca 2016r w ramach Drzwi Otwartych Szkoły odbyły się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi warsztaty na temat podstawowych technik rzeźbienia w warzywach i owocach. Na te zajęcia przybyli uczniowie ze Specjalnego Ośrodka Szkolno- Wychowawczego Nr 1 w Łodzi z ul. Siedleckiej 7/21 wraz ze swoimi opiekunami Joanną Prośniak i Justyną Pietryką. Warsztaty zostały zorganizowane przez Jolantę Krześlak i Emilię Kaźmierczak. Uczniowie z klasy I a TG uczęszczający do szkolnego koła carvingowego dokonali prezentacji podstawowych technik rzeźbienia w warzywach i owocach , a później pomagali rzeźbić swoim rówieśnikom ze SOSW Nr 1 w Łodzi. Na zakończenie wszyscy razem zrobili kompozycję kwiatową. Dziękujemy za współpracę

Pokaz sztuki carvingu w Świetlicy Środowiskowej w Parzycach

Dnia 12 maja 2016r uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych: Michał Idzikowski z klasy III C, Martyna Kopera z klasy I A i Adrian Gortat z klasy I A wraz z opiekunem Emilią Kaźmierczak przeprowadzili pokaz sztuki carvingu w Świetlicy Środowiskowej w Parzycach podlegającej pod Gminny Ośrodek Kultury w Leśmierzu. Na początku uczniowie zaprezentowali podstawowe techniki rzeźbienia warzyw i owoców, a po prezentacji, panie przybyłe na pokaz próbowały swoich sił i samodzielnie sporządzały dekoracje. Bardzo dziękujemy pani Agacie Włodarczyk za zaproszenie. Nasi uczniowie poza pokazem sztuki carvingu zaprezentowali również ofertę edukacyjną Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Pokaz Carvingu podczas III Uniejowskiego Festiwalu Smaków

W dniach 23-24 kwietnia 2016 r. odbyła się trzecia edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Podczas imprezy goście mieli okazję do skosztowania specjalnych festiwalowych potraw przygotowanych przez uniejowskie restauracje. W ramach festiwalu odbywały się także pokazy kulinarne z udziałem uniejowskich restauracji, degustacje lokalnych smakołyków przygotowywanych przez miejscowe gospodynie oraz Kiermasz Produktów Regionalnych.

W tym roku, Urząd Miasta Uniejów zaprosił do udziału w imprezie Koło Carvingu z Gastronomika. Uczniowie z klasy I ta: Martyna Kopera, Grzegorz Stawiarski, Adrian Gortat, Daniel Gadulski, Mateusz Sierota, oraz Michał Idzikowski z klasy III tc, przygotowali dwie kompozycje kwiatowe: bukiet lilii wykonanych z białej rzodkwi oraz bukiet z tulipanów wykonanych z marchwi. Ponadto, Michał Idzikowski wyrzeźbił herb Uniejowa w żółtym melonie. Podczas trwania pokazu uczniowie rzeźbili wzór tajski w melonach oraz tulipany i róże z marchwi, którymi obdarowywali uczestników festiwalu. Pokaz cieszył się dużym zainteresowaniem. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia: http://uniejow.pl/aktualnosci/iii-uniejowski-festiwal-smakow-fotorelacja.html

Opiekunowie: Krystyna Brzezicka, Edyta Cieślak, Emilia Kaźmierczak

III edycja Dni Otwartych w Andel’s Hotel Łódź

W poniedziałek 07.03.2016 r. w hotelu Andel’s w Łodzi, odbyły targi dla gimnazjalistów, promujące zawody gastronomiczno-hotelarskie. Zespół Szkół Gastronomicznych reprezentowali Michał Idzikowski z klasy III tc oraz Grzegorz Stawiarski z klasy I ta pod opieką p. Wiolety Witkowskiej i p. Edyty Cieślak. Uczniowie przygotowali pokaz sztuki carvingu, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem ze strony uczestników targów. Dodatkowo Warsztat Szkolny Gastronomika przygotował poczęstunek dla uczestników targów w postaci tartinek oraz ciasteczek. Uczniowie promowali Gastronomik rozdając ulotki, zapraszając na Dzień Otwarty, który odbędzie się 15 kwietnia oraz udzielając wyczerpujących odpowiedzi na pytania gimnazjalistów odnośnie rekrutacji w naszej szkole.

Opiekunowie: E. Cieślak, W. Witkowska

Pokazy Carvingu podczas XLII. Wystawy Stołów Okolicznościowych

Podczas Wystawy Stołów Okolicznościowych swoje dokonania zaprezentowali również uczestnicy Szkolnego Koła Carvingowego.

Pierwszego dnia wystawy wyeksponowane zostały prace konkursowe – „rzeźbienie w dyni lub melonie”.

Zwycięstwo zdobył Grzegorz Stawiarski z kl. I ta, drugie miejsce zajęła Martyna Kopera z kl. I ta, natomiast trzecie miejsce wywalczyli ex aequo Aleksandra Kuchciak z kl. III td i Mateusz Sierota z kl. I ta.

Specjalną nagrodę Grand Prix za kompozycję świąteczną wyrzeźbioną w dyni otrzymał Michał Idzikowski z kl. III tc.

Drugiego dnia uczestnicy Koła Carvingu prezentowali swoje umiejętności wycinając tulipany z marchwi, liście z cukinii, kwiaty z rzodkiewki oraz wzory tajskiego w melonie i dyni. Pokaz cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony osób zwiedzających Wystawę.

Zdjęcia z wystawy

Opiekunowie: Krystyna Brzezicka, Jolanta Krześlak, Edyta Cieślak, Emilia Kaźmierczak

MISTRZOSTWA POLSKI W CARVINGU

17 października 2015 r. odbyły się VIII Mistrzostwa Polski w Carvingu. W tym roku gospodarzem Mistrzostw była Wrocławska Galeria Dominikańska. Wśród uczestników o sporym stażu, wyróżniała się spora grupka debiutantów, m. in. reprezentant Gastronomika Michał Idzikowski z klasy IIItc.

Konkurs został podzielony na dwie konkurencje trwające po 3 godziny. W pierwszej zawodnicy mieli za zadanie przygotować warzywa i owoce w temacie: "Bajki – nasi ulubieni bohaterowie". Tematem drugiej konkurencji były: "Zwierzęta domowe".

Poziom Mistrzostw Polski w Carvingu z każdy rokiem jest coraz wyższy. W tym roku uczestnicy oprócz fantazji zaprezentowali także nienaganny warsztat techniczny. Niektórzy wykonali rzeźby przestrzenne, płaskorzeźby oraz grafiki świadczące o bardzo dużych umiejętnościach technicznych jak i manualnych.

Michał Idzikowski zajął 12. miejsce. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Zdjęcia z mistrzostw

Carvingowe Mistrzostwa Polski Juniorów 2015

W dniach 12-13 czerwca 2015 w Wejherowie odbyły się Carvingowe Mistrzostwa Polski Juniorów. Wzięło w nich udział dwóch uczniów naszej szkoły: Michał Lipski z kl III D oraz Michał Idzikowski z kl IIC. Był to ich pierwszy start w mistrzostwach i zakończył się dużym sukcesem. Michał Lipski zajął VII pozycję w klasyfikacji końcowej, uzyskał tytuł laureata mistrzostw, voucher na kurs carvingu II stopnia, profesjonalne noże do rzeźbienia w warzywach i owocach oraz książki do carvingu.

Michał Idzikowski zajął XVII lokatę zdobywając książki instruktażowe do carvingu.

O tytuł mistrza Polski Junorów ubiegało się 26 uczestników z różnych stron Polski.

Serdecznie gratulujemy naszym Michałom  i życzymy dalszych sukcesów w trudnej sztuce carvingu.

Opiekunami naszych uczniów są nauczyciele: Krystyna Brzezicka, Jolanta Krześlak i Edyta Cieślak

I etap Carvingowych Mistrzostw Polski Juniorów

W dniu 20 maja 2015 r. odbył się I etap Carvingowych Mistrzostw Polski Juniorów. Uczniowie, Michał Lipski z kl. III td i Michał Idzikowski z kl. II tc, zakwalifikowali się do etapu centralnego, który odbędzie się w dniach 12-13 czerwca 2015 r. w Klubie Olimp w Wejherowie.

W pierwszym etapie uczniowie musieli przesłać mailowo zdjęcia własnoręcznie wykonanej rzeźby w arbuzie o dowolnej tematyce oraz własnoręcznie wyrzeźbionego bukietu kwiatów z warzyw i/lub owoców.

Życzymy powodzenia w dalszym etapie konkursu!

Opiekunowie: K. Brzezicka, J. Krześlak, E. Cieślak

POKAZ CARVINGU

W czwartek 14 maja 2015 r. z okazji „Tygodnia Bibliotek” w Klubie Nauczyciela w Łodzi, w ramach współpracy Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej, Zespołu Szkół Gastronomicznych oraz Klubu Nauczyciela, odbył się pokaz sztuki carvingu przeprowadzony przez członków Szkolnego Koła Carvingu Gastronomik Łódź (Paulina Filas, Małgosia Kogucka, Michał Lipski z kl. IIItd, Michał Idzikowski z kl. IItc oraz Iwona Łyjak, Iza Smuklerz, Martyna Śliwińska i Piotr Janaszkiewicz z kl. Itb). Uczniowie przygotowali bukiet kwiatów z marchwi, rzodkwi, cukinii i rzodkiewek oraz rzeźbili tulipany z marchwi i obdarowywali nimi uczestników spotkania. Ponadto, Karolina Jóźwiak i Natalia Gunarska z kl. IItf, przygotowały pokaz składania serwetek, który cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony uczestników spotkania. Uczennice zaprezentowały różnorodne wzory składania serwetek, zachęcały i pomagały składać serwetki.

Serdecznie dziękujemy Paniom Ilonie Pietrowskiej i Wioletcie Witkowskiej z Warsztatu Szkolnego za przygotowanie słodkiego poczęstunku.

Opiekunowie: K. Brzezicka, J. Krześlak, E. Cieślak

Zakończenie klas maturalnych

24 kwietnia 2015 r. odbyło się zakończenie klas maturalnych. Członkowie Szkolnego Koła Carvingu przygotowali z tej okazji bukiet kwiatów wykonany z cukinii, kalarepy, marchwi i papryczek chilli oraz wyrzeźbili logo szkoły w arbuzie.

Opiekunowie: K. Brzezicka, J. Krześlak, E. Cieślak

Promocja szkół zawodowych

Członkowie Szkolnego Koło Carvingu zaprezentowali swoje umiejetności podczas pikniku promującego szkolnictwo zawodowe, zorganizowanego w Pasażu Shillera przy ulicy Piotrkowskiej w sobotę 18 kwietnia. Uczniowie wyrzeźbili logo szkoły w arbuzie oraz przygotowali bukiety róż z buraków, cukinii oraz kalarepy. Na miejscu wykonywali tulipany z marchewki, którymi obdarowali gości odwiedzających stoisko. W Dzienniku Łódzkim ukazał się artykuł o powyższym wydarzeniu- zapraszamy

Opiekunowie SKC K. Brzezicka, J. Krzeslak, E. Cieslak

TARGI EDUKACYJNE 2014/2015 r.

W dniach 5-6 marca w Hali Expo odbyły się XVIII Łódzkie Targi Edukacyjne. Członkowie Szkolnego Koła Carvingu przygotowali w ramach promocji szkoły kompozycję wiosenną. Autorami bukietu byli Michał Idzikowski, Erwin Bąbel, Michał Lipski, Małgosia Kogucka i Paulina Filas.

Opiekunowie: K. Brzezicka, J. Krześlak, E. Cieślak

WYSTAWA STOŁÓW OKOLICZNOŚCIOWYCH

Podczas Wystawy Stołów Okolicznościowych Szkolne Koło Carvingowe przygotowało wystawę i pokaz dekoracji do drinków. Uczniowie klas Ib, IIc, IIId oraz IVe wykonali misterne dekoracje z warzyw i owoców, które zdobiły kieliszki z koktajlami bezalkoholowymi. Członkowie koła przeprowadzili również pokaz rzeźbienia dla gości odwiedzajacych wystawę.

Opiekunowie: K. Brzezicka, J. Krześlak, E. Cieślak

Pokaz carvingu

W dniu 5 listopada uczniowie:
Erwin Bąbel
Przemysław Korolewski
Marta Woszczyk
Michał Idzikowski
pod opieką nauczycielki Krystyny Brzezickiej wykonali pokaz sztuki carvingu. Podczas pokazu wykonali rzeźby w dyni, kwiaty z marchewki, kalarepy, buraka i rzepy, tworząc różne kompozycje i dekoracje na talerzu. Pokaz odbył się w domu Dziecka Nr 13 w Łodzi i wzbudził ogromne zainteresowanie wychowanków i opiekunów.

Artykuł w Expressie

Artykuł w Expressie Ilustruwanym o pokazie carvingu.

Szkolenie z carvingu

W dniu 09.12.2013. 12 uczniów naszej szkoły uczestniczyło w szkoleniu ze sztuki carvingu, które organizowała firma CARVING-ART reprezentowana przez Mistrzów Polski oraz brązowych medalistów Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA-2012 - Pawła Sztanderskiego i Grzegorza Gniech. Pod ich kierunkiem uczniowie poznali sztukę tworzenia niepowtarzalnych dekoracji z owoców i warzyw oraz uzyskali certyfikaty I stopnia w tej dziedzinie. Przygotowane przez uczniów dekoracje prezentowane były podczas Wystawy Stołów Okolicznościowych

Szkolenie zorganizowała p profesor Krystyna Brzezicka

Carvingowe Mistrzostwa Juniorów - Gdańsk - Oliwa 20.10.2012

Pierwszy raz uczniowie Naszej Szkoły Mateusz Janicki i Kamil Gibki mieli okazję wziąæ udział w w/w mistrzostwach. Jest to du¿e osiągnięcie poniewa¿ rzeźbienie w owocach i warzywach wybiega poza szkolne obowiązki. To tylko pasja uczniów rozwijana pod opieką nauczycielki Krystyny Brzezickiej.

Konkurs został zorganizowany przez Carving - Gniech - Wejcherowo a patronat honorowy pełnił Prezydent Miasta Gdańska, marszałek Województwa Pomorskiego, Prezydent miasta Wejcherowo.

Konkurs odbył się w następujacych etapach:

I etap to przesłanie zdjęcia własnoręczie wykonanej rzeźby z arbuza oraz zdjęcie własnoręcznie wyrzeźbionego z warzyw bukietu kwiatów

II etap to dwie konkurencje:

Pierwsza konkurencja: Rzeźba w arbuzie. Motywem wiodącym było ZOO - styl dowolny. Wtej konkurencji oceniano:

Druga konkurencja: Bukiet kwiatów. Dowolna aran¿acja.

Czas konkurencji 180 minut

Do dyspozycjizawodników były następujące warzywa: dynia, cukinia, buraki, kalarepa, melon, marchew, biała rzodkiew, por, szczypiorek, koper włoski, papryka peperoni.

Wszscy zawodnicy otrzymali nagrody w postaci dyplomów i upominków. Nasi uczniowie otrzymali dyplomy pamiątkowe, no¿e do Carvingu i ksią¿kę oraz koszulki okolicznościowe.

Było to wielkie wydarzenie podczas, którego uczniowie zdobyli kolejne doświadczenia, nawiazali nowe kontakty. Jest to dobry przykład i zachęta do działania dla sympatyków i uczniów naszego Szkolnego Koła Sympatyków Carvingu.

Kolejne zmaganie carvingowe

W dniu 10 października 2012 r. odbył się I etap Carvingowych Mistrzostw Polski Juniorów.

Zwycię¿yli uczniowie z Klasy IVD. Mateusz Janicki i Kamil Gibke pod opieka nauczycielki Krystyny Brzezickiej. Uczniowie zakwalifikowali się do etapu centralnego, który odbędzie się w dniach 19-20 października w Miejskim Ogrodzie Zoologicznym w Gdańsku - Oliwie.

Z I etapu uczniowie nadesłali zdjęcia swoich prac (rzeźba w arbuzie i bukiet kwiatów)

¯yczymy uczniom powodzenia w dalszym etapie konkursu

Kulinarne koło carvingu

Kulinarne koło carvingu powstało w naszej szkole. Opiekunem jest nauczycielka Krystyna Brzezicka. Zajęcia odbywają się cyklicznie, uczniowie zdobyli nowe umiejętności, rozwijali pasje, a przede wszystkim potrafią teraz dekorowaæ potrawy tak, by stały się ciekawe i nietypowe.

Promowali szkołę na targach Edukacyjnych w £odzi.

Po zakończeniu zajęæ pięciu uczniów:

Karol Lubczyński
£ukasz Drupiewski
Jakub Ciszewski
Adam Gołębiowski
Krystian Najda
uzyskało Certyfikat I Stopnia Rzeźbienia Owoców i Warzyw nadany przez Pracownię Sztuki Kulinarnej.