Mobilność 2 grupy nauczycieli na job shadowing do Portugalii w terminie 03-07.04.2017r

Sprawozdanie z pobytu nauczycieli







Staż zagraniczny uczniów w szkole CFA Louis Prioux w Bar le Duc we Francji

W dniach 25.02.- 11.03.2017 r pierwsza 18 osobowa grupa uczniów pod opieką p. Renaty Błoch i p. Ilony Pietrowskiej uczestniczyła w stażu zagranicznym w szkole CFA Louis Prioux w Bar le Duc we Francji. Wszystko to było możliwe dzięki projektowi autorstwa p. Doroty Andrzejewskiej i p. Iwony Kowalczyk pt.

"Mobilni na rynku europejskim" o numerze 2016-1-PL01-KA102-025398 w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe (więcej w zakładce Projekty unijne).

Wyjazd ten jest szczególnie ważny dla przyszłej kariery niektórych z naszych absolwentów, gdyż własnie tutaj mogą wyjechać i kontynuować naukę zawodu (więcej w zakładce Staż we Francji). Staż ten pokazał jak ważną rolę w kształceniu młodzieży mają pasja, zaangażowanie i ciężka praca! Młodzież szybko odnalazła się w nowej rzeczywistości i dzięki zajęciom z rówieśnikami z innych krajów, doceniła konieczność nauki języków obcych.

Ferie bogate w nowe doświadczenia zawodowe

Podczas Pierwszego tygodnia zimowych ferii grupa 8 nauczycieli przedmiotów zawodowych odbyło szkolenie w Portugalii w ramach projektu Mobilni na rynku europejskim – Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus + sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Celem projektu było zapoznanie z systemem szkolnictwa zawodowego Portugalii oraz praktyczne szkolenie w obszarze kuchni narodowej i regionalnej kraju i regionu, w którym gościliśmy.
Zostaliśmy bardzo ciepło przyjęci w gminie przez burmistrza miasta Esposende. Przeprowadziliśmy wywiad z pracownikami instytucji ACICE zajmującej się edukacją i doradztwem zawodowym.
Mieliśmy zaszczyt i przyjemność brać udział w zajęciach w szkole gastronomicznej Jose Regio oraz Esposende. Wspólnie z młodzieżą przygotowaliśmy dania kuchni regionalnej, uczestniczyliśmy również w warsztatach z barmaństwa i obsługi konsumenta.
Ogromnie pasjonujące było wspólne gotowanie w restauracji Tosca de Maria, prowadzonej przez charyzmatycznego szefa Vasco i jego żonę Marię. Kuchnia portugalska okazała się smaczna, zdrowa i… co w tym klimacie bardzo istotne, prosta w przygotowaniu.
Znaleźliśmy również czas na podziwianie okolicznych miast i spacery nad Oceanem Atlantyckim. Oprócz wspaniałych wspomnień zostały zdobyte umiejętności, wiedza i doświadczenie, którymi z radością będziemy dzielić się z młodzieżą naszej szkoły.

Jolanta Krześlak