Konferencja „Mobilni na rynku europejskim”

Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

Dnia 06.12.2017 r. odbyła się konferencja skierowana do uczniów, nauczycieli i zaproszonych gości w celu podsumowania i upowszechniania rezultatów projektu.

Uczestnicy programu przedstawili swoje doświadczenia zdobyte w ramach dwutygodniowych staży w przedsiębiorstwach gastronomicznych w Portugalii i w szkole zawodowej Bar-le-duc w ośrodku Centre de Formation d’Apprentis Luis Proix we Francji.

Nauczyciele przedmiotów zawodowych podzielili się doświadczeniami z job shadowingu w Portugalii.

Podczas konferencji uczniowie wypowiadali się na temat wpływu projektu na ich dalsze plany zawodowe.

Celem głównym projektu było podniesienie jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi ukierunkowane na potrzeby europejskiego rynku pracy, poprzez organizację praktyk dla 74 uczniów oraz szkoleń dla 24 nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Projekt realizowano w terminie od 8.11.2016 r. - 31.10.2017 r.

Partnerzy projektu:

Iwona Kowalczyk

Wyjazd trzeciej grupy nauczycieli do Portugalii

Trzecia grupa nauczycieli kształcenia praktycznego i przedmiotów zawodowych odbyła staż w Portugalii w ramach projektu „Mobilni na rynku europejskim – Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego" na zasadach Programu Erasmus+. Odbył się on w dniach 24.06 - 01.07.2017 r.

Celem projektu było praktyczne szkolenie z zakresu kuchni portugalskiej (w szczególności regionu Minho), nabycie nowych kompetencji zawodowych oraz poznanie systemu szkolnictwa zawodowego Portugalii. Podczas pobytu zapoznaliśmy się z ofertą gastronomiczną regionu, odbyliśmy kulinarne zajęcia warsztatowe, które obejmowały następującą tematykę: typowe dania rybne i owoce morza, dania mięsne, wyroby garmażeryjne, tradycyjne desery portugalskie, przystawki portugalskie zwane petiscos, przyprawy stosowane w kuchni portugalskiej.

Zapraszamy do zapoznania się ze sprawozdaniem i ze zdjęciami z wyjazdu.

Sprawozdanie z wyjazdu



Staż zagraniczny uczniów w szkole CFA Louis Prioux w Bar le Duc we Francji
w terminie 9 - 24.09.2017 r.

W dniach 09.09 - 24.09.2017 r. trzecia z kolei - 19 osobowa grupa uczniów pod opieką p. Małgorzaty Gosławskiej i p. Agaty Wlazińskiej uczestniczyła w stażu zagranicznym w szkole CFA Louis Prioux w Bar le Duc we Francji w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” - realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor: Kształcenie i szkolenia zawodowe „Mobilni na rynku europejskim" (projekt autorstwa p. Doroty Andrzejewskiej i p. Iwony Kowalczyk). Opiekunem stażu był p. Wojtek Jaworski – absolwent naszej szkoły, a obecnie nauczyciel zawodu w szkole francuskiej CFA.

W czasie trwania stażu młodzież odbyła warsztaty kulinarne z kuchni regionalnej z zakresu sporządzania ciast – deserów francuskich, sporządzania przystawek oraz z zakresu nowoczesnych technik gastronomicznych.

Zapraszamy do zapoznania się ze sprawozdaniem i z prezentacją z wyjazdu.

Sprawozdanie z wyjazdu

Prezentacja z wyjazdu



Wyjazd uczniów do Portugalii w terminie 11 - 24.06.2017 r.

W dniach 11.06-24.06.2017 r młodzież klas 2 z Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z opiekunami z Panią Dorotą Andrzejewską i Panią Agnieszka Stępień w ramach Projektu Erasmus+ zdobywali wiedzę w restauracjach pięknych miejscowości w Portugalii.

W ciągu dwóch tygodni byli pomocnikami kucharzy, pomagali w przygotowaniu potraw a także prezentowali swoje umiejętności na barze czy przy obsłudze gości. Codziennie uczestniczyli również w lekcjach z języka portugalskiego co owocowało możliwością porozumienia się ze swoimi przełożonymi w ich ojczystym języku.

W czasie wolnym młodzież zwiedzała miasto, poznawała smaki potraw regionalnych a także chętnie spędzała czas na plaży.

Niestety dwa tygodnie minęły szybko ale młodzież wróciła z nowymi doświadczeniami kulinarnymi oraz fascynacją nową kulturą.

Prezentacja z wyjazdu



Mobilność 2 grupy nauczycieli na job shadowing do Portugalii w terminie 3 - 7.04.2017 r.

Sprawozdanie z pobytu nauczycieli







Staż uczniów we Francji w terminie 20 - 31.03.2017 r.

Druga grupa 19 uczniów pod opieką nauczycielek p. Iwony Wolskiej i Małgorzaty Czyżyk wyjechała na staż do Francji do miejscowości Bar-le-duc do ośrodka Centre de Formation d’Apprentis Luis Proix; w ramach projektu „Mobilni na rynku europejskim – Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”.

Sprawozdanie z pobytu uczniów

Prezentacja z wyjazdu



Staż zagraniczny uczniów w szkole CFA Louis Prioux w Bar le Duc we Francji

W dniach 25.02.- 11.03.2017 r pierwsza 18 osobowa grupa uczniów pod opieką p. Renaty Błoch i p. Ilony Pietrowskiej uczestniczyła w stażu zagranicznym w szkole CFA Louis Prioux w Bar le Duc we Francji. Wszystko to było możliwe dzięki projektowi autorstwa p. Doroty Andrzejewskiej i p. Iwony Kowalczyk pt.

"Mobilni na rynku europejskim" o numerze 2016-1-PL01-KA102-025398 w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe (więcej w zakładce Projekty unijne).

Wyjazd ten jest szczególnie ważny dla przyszłej kariery niektórych z naszych absolwentów, gdyż własnie tutaj mogą wyjechać i kontynuować naukę zawodu (więcej w zakładce Staż we Francji). Staż ten pokazał jak ważną rolę w kształceniu młodzieży mają pasja, zaangażowanie i ciężka praca! Młodzież szybko odnalazła się w nowej rzeczywistości i dzięki zajęciom z rówieśnikami z innych krajów, doceniła konieczność nauki języków obcych.

Ferie bogate w nowe doświadczenia zawodowe

Podczas Pierwszego tygodnia zimowych ferii grupa 8 nauczycieli przedmiotów zawodowych odbyło szkolenie w Portugalii w ramach projektu Mobilni na rynku europejskim – Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus + sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Celem projektu było zapoznanie z systemem szkolnictwa zawodowego Portugalii oraz praktyczne szkolenie w obszarze kuchni narodowej i regionalnej kraju i regionu, w którym gościliśmy.
Zostaliśmy bardzo ciepło przyjęci w gminie przez burmistrza miasta Esposende. Przeprowadziliśmy wywiad z pracownikami instytucji ACICE zajmującej się edukacją i doradztwem zawodowym.
Mieliśmy zaszczyt i przyjemność brać udział w zajęciach w szkole gastronomicznej Jose Regio oraz Esposende. Wspólnie z młodzieżą przygotowaliśmy dania kuchni regionalnej, uczestniczyliśmy również w warsztatach z barmaństwa i obsługi konsumenta.
Ogromnie pasjonujące było wspólne gotowanie w restauracji Tosca de Maria, prowadzonej przez charyzmatycznego szefa Vasco i jego żonę Marię. Kuchnia portugalska okazała się smaczna, zdrowa i… co w tym klimacie bardzo istotne, prosta w przygotowaniu.
Znaleźliśmy również czas na podziwianie okolicznych miast i spacery nad Oceanem Atlantyckim. Oprócz wspaniałych wspomnień zostały zdobyte umiejętności, wiedza i doświadczenie, którymi z radością będziemy dzielić się z młodzieżą naszej szkoły.

Jolanta Krześlak