XII Międzyszkolny Konkurs „Gastronomia Francji”

Dnia 30.03.2017 w ZSG odbył się II etap XII Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia Francji” .14 gimnazjalistów, którzy zakwalifikowali się do II etapu przygotowało w domu potrawy pt: "Danie w postaci symbolu Francji". Przeważała tematyka kolorów flagi Francji a najpopularniejszą potrawą okazały się ciasteczka francuskie – makaroniki. Pomysły były bardzo różne – np.: ślimak z dużą skorupą z ciasta I francuskiego, ciasto w formie katedry Notre-Dame w Paryżu, ciasteczka z logo Coco Chanel czy butelka wina wykonana z czekolady.
Jury przewodniczyła Pani Dyrektor ZSG - M. Gosławska. W skład jury weszła Pani v-ce Dyrektor szkoły – Z. Zielińska, nauczyciel przedmiotów zawodowych – G. Papiewski i nauczyciel j. francuskiego – A. Lipska. Jury oceniało prezentację ustną dania (oraz wizytówkę z danymi ucznia) ale przede wszystkim dekorację potrawy, jej smak, oryginalność i wkład pracy.

Wszyscy uczestnicy II etapu konkursu dostali nagrody rzeczowe. Podczas obrad jury wszyscy uczestnicy konkursu degustowali prezentowane potrawy swoich kolegów.

Organizatorzy konkursu – p. v-ce Dyrektor M. Czyżyk i nauczyciel j. francuskiego – p. A. Lipska bardzo serdecznie gratulują wszystkim uczniom wiedzy na temat gastronomii Francji oraz pomysłowości potraw. Dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie i zapraszamy na XIII edycję konkursu i już się cieszymy na przyszły rok.

XI Międzyszkolny Konkurs dla szkół gimnazjalnych "Gastronomia francuska": "Deser z jabłkiem w roli głównej"

15 kwietnia 2016 r. podczas dnia otwartego w naszej szkole odbył się finał XI Międzyszkolnego Konkursu "Gastronomia francuska" - "Deser z jabłkiem w roli głównej" dla uczniów szkół gimnazjalnych.
Konkurs zorganizowały i przygotowały:

    Do finału zakwalifikowali się i przystąpili następujący uczniowie:
  1. Agata Pelska- Gimnazjum nr 29
  2. Kornelia Jasiuk- Gimnazjum nr 29
  3. Barbara Sawicka – Gimnazjum nr 29
  4. Marta Zdunek- Gimnazjum nr 22
  5. Marta Wiencek - Gimnazjum nr 22
  6. Klaudia Kościan – Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
  7. Julia Isert - Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
  8. Małgorzata Wyrzykowska- Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
  9. Robert Wojech- Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
  10. Weronika Dratkowicz- Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
  11. Mikołaj Krasoń- Gimnazjum nr 15
  12. Weronika Sobczyńska – Społeczne Gimnazjum nr 4
  13. Wiktoria Gerlicz - Gimnazjum oo Bernardynów
  14. Waldo Bastida – Gimnazjum nr 34

oceniło przygotowane przez uczniów desery. Po obradach komisja wyłoniła zwycięzców.

Laureatami XI edycji konkursu zostali:
I miejsce – Agata Pelska - Gimnazjum nr 29 „Compote de pommes biscuitée en verrine”
II miejsce – Klaudia Kościan – Gimnazjum nr 1 w Zgierzu „Clafoutis z jabłkami”
III miejsce – Kornelia Jasiuk - Gimnazjum nr 29 „Tarta Tatin z cydrem”

Uczniowie z klasy IV A Technikum: Milena Piotrowska oraz Grzegorz Chachuła zajmowali się serwowaniem potraw podczas degustacji.