Rok szkolny 2013/2014

Konkurs mitologiczny

Uczniowie Gastronomika zbierają laury nie tylko w konkursach związanych ściśle z przyszłym zawodem. Aż dwanaścioro naszych uczniów pod kierunkiem p. prof. Anety Jamiałkowskiej -Pabian uczestniczyło w Międzyszkolnym Konkursie Mitologicznym, który odbył się w XVIII Liceum Ogólnokształcącym im. Jędrzeja Śniadeckiego w £odzi w dniu 5 czerwca 2014 roku.
Cztery nasze uczennice zostały nagrodzone. Są to:
Marzena Ka¼mierczak - I miejsce
Magdalena Boczek - III miejsce
Katarzyna Kieszek - wyróżnienie
Beata Wrzeszczyñska - wyróżnienie
Gratulujemy.

ARSENAŁ PAMIĘCI 2014

21 marca 2014 roku odbył się kolejny finał ogólnopolskiego konkursu historycznego Arsenał Pamięci. W tym roku naszą szkołę reprezentowały: Agnieszka Bełdziñska i Anna Sobczak z kl. III b oraz Sylwia Czołczyñska z kl. II d technikum. Wszystkie trzy uczestniczki przygotowywały prace, poświęcone wspomnieniom z czasów II wojny światowej. Wysłuchały ich a następnie spisały, dzięki życzliwości swoich bliskich.

W czasie uroczystego podsumowanie konkursu, które odbyło się w Pałacu Poznañskiego, uczennice odebrały dyplomy i nagrody książkowe. Miały też okazję wysłuchaæ gawędy Barbary Wachowicz i poznaæ wspomnienia zaproszonych na uroczystośæ kombatantów.

Opiekę merytoryczną nad przygotowywanymi pracami sprawowała p.prof. Zofia Wrześniewska.

Sukces naszych uczniów w XVIII Przeglądzie Twórczości Artystycznej Uczniów Szkół Zawodowych

Przegląd to projekt skierowany do uczniów szkół zawodowych z Łodzi i terenu województwa łódzkiego. Jego organizatorami są ZSP nr 9 w Łodzi, Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego oraz Wojewódzki Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w £odzi. Patronami konkursu są m.in. Wojewoda £ódzki, Prezydent Miasta £odzi i £ódzki Kurator Oświaty. Głównymi celami przeglądu są: popularyzacja działañ artystycznych młodzieży, promowanie aktywności twórczej oraz konfrontacja jej autorskich dokonañ.

W ramach tegorocznej edycji odbyły się trzy konkursy: literacki, fotograficzny i plastyczny. W zmaganiach konkursowych wzięło udział 145 uczniów z 30 szkół. Uczniowie naszej szkoły zajęli czołowe miejsca w kategorii literackiej:

I miejsce w kategorii Proza: Anna Sobczak z kl. III b technikum za opowiadanie "Biuro ludzi zaginionych"
I miejsce w kategorii Poezja: Izabela Stefañska z kl. II c technikum za wiersz "7:12"
III miejsce w kategorii Poezja: Daniel Borkowski z kl. III a technikum za wiersz "W horyzoncie rumieñców"

Serdecznie gratulujemy młodym artystom!

I miejsce w konkursie barmana w XV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych

28 lutego i 1 marca 2014r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się XV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Konkurs skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, ponadto gościnnie wzięli w nim udział uczniowie z zaprzyja¼nionych szkół z zagranicy - ze Słowacji, Niemiec i Francji. Motywem przewodnim tegorocznych zmagañ było hasło "Kuchnia z widokiem na Kraków", które realizowane było w trzech konkursach: kucharskim, barmañskim i kelnerskim.

Naszą szkołę w konkursie barmana reprezentował Kamil Strzeszewski z klasy IIIa. Zadaniem uczestników zmagañ barmañskich było skomponowanie short coffee drinka i soft long drinka na bazie syropów Monin i soków Tymbark i sporządzenie ich w trzech porcjach. Kamil wykonał short coffee drinka składającego się z naparu kawy, syropu kamrel na słonym maśle, syropu spicy oraz śmietanki i kardamonu, a także long drinka z syropów ogórkowego i fiołkowego oraz soków: grejpfrutowego, jabłkowego i cytrynowego. Jury techniczne oceniało wykonanie drinków wg karty oceny International Bartenders Association, zaś jury degustacyjne oceniało smak, zapach i wygląd napojów.

W kategorii short coffee drink Kamil zajął IV miejsce ze stratą 1 punktu do III lokaty, zaś w kategorii long drink nie było lepszych od naszego ucznia - z przewagą 4 punktów Kamil zajął I miejsce!

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Artykuł, który ukazał się w prasie

Opiekun: Klaudia Balcerowska

RELACJA Z KONKURSU BARMAńSKIEGO CALVADOS NOUVELLE INTERNATIONAL TROPHIES 2014

3 lutego 2014r. w Krakowie odbył się konkurs barmański Calvados Nouvelle International Trophies 2014, którego celem było wyłonienie uczestników międzynarodowej edycji tego konkursu we Francji. W zmaganiach wzięło udział 22 uczniów szkół gastronomicznych oraz 31 barmanów profesjonalistów zrzeszonych w Stowarzyszeniu Polskich Barmanów.

Naszą szkołę w konkursie reprezentował Kamil Strzeszewski z klasy IIIa. Zadaniem uczestników - juniorów było skomponowanie long drinka na bazie Calvadosu, likierów i syropów Monin oraz soków Tymbark. Zawodnicy sporządzali swoje napoje w czterech porcjach. Dodatkowym utrudnieniem było przygotowanie dekoracji w formule "open space", czyli pod czujnym okiem jurorów oraz widzów i w ograniczonym czasie (15 minut). Jury techniczne składało się wyłącznie z doświadczonych Master Bartenderów SPB, który oceniali technikę wykonania zgodnie z obowiązującymi zasadami pracy konkursowej na międzynarodowych zawodach barmañskich. W jury degustacyjnym zasiedli również barmani stowarzyszeni w SPB oraz osoby związane z branżą gastronomiczną, którzy wspólnie oceniali smak, zapach i wygląd napojów.

Kamilowi nie udało się stanąæ na podium, jednak było to dla niego bardzo duże doświadczenie, które z całą pewnością przyczyni się do sukcesów na kolejnych konkursach.

Opiekun: Klaudia Balcerowska

MONIN CUP JUNIOR 2013

6 grudnia 2013r. w Warszawie po raz pierwszy odbył się konkurs barmañskiMonin Cup Junior . Naszą szkołę w konkursie reprezentował Kamil Strzeszewski z klasy III a technikum. Zadaniem konkursowym było skomponowanie receptury i wykonanie 4 porcji mocktailu na bazie produktów Monin. Kamil zajął 12 miejsce, zdobywając wysoką ocenę degustacyjną za skomponowany napój.

Relacja video z konkursu

Opiekun: Klaudia Balcerowska

NASI UCZNIOWIE W FINALE KONKURSU "KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU" 2013 W WARSZAWIE

29.11.2013r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, odbył się V finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu 2013".

Eliminacje składały się z dwóch części: kulinarnej i kelnerskiej. Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy jury: techniczne i degustacyjne organizowany pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies.

Konkurs kelnerski oceniał niezależny zespół sędziów, pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika.

W tym roku w półfinale udział wzięło 45 zespołów z całej Polski i z Berlina, a do ścisłego finału przeszło 12, w tym ekipa z naszej szkoły.

W części kulinarnej konkursu startowali:
Dawid Hermanowski i Mateusz Gabrysiak, kl. IVc

w części kelnerskiej uczennica: Paulina Borek, kl.IVF

Podczas finału części kulinarnej uczniowie w czasie 90 min. wykonali po 4 porcje:
dania głównego: Pierś z indyka zapiekana z boczkiem, karmelizowaną gruszką i serem, podawana z knedelkami w asyście aromatycznego sosu wiśniowego oraz fasolką szparagową na musie z jabłek zakąskę gorącą: Pstrąg pieczony ze szpinakiem i jajem przepiórczym, serwowany z grzanką ziołową w towarzystwie sosu serowego z nutą szafranu i lawendy

Konkurs kelnerski obejmował 3 części:

test wyboru trwający 20 min i zawierający 20 pytañ, dotyczący obsługi konsumenta w języku polskim i angielskim
nakrywania stołu: klasyczne oraz improstyl
flambirowania (wykonanie porcji naleśników - Crepes Suzette).

Paulina Borek zajęła II miejsce w części kelnerskiej,
Mateusz Gabrysiak i Dawid Hermanowski IV miejsce, w części kulinarnej
Uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy, medale pamiątkowe
Serdecznie gratulujemy naszym uczniom

Opiekunowie: Iwona Wolska, Anna Błyskal, Małgorzata Węglewska

Finał Ogólnopolskiego "Konkursu Zgotuj sobie sukces"

V miejsce w Ogólnopolskim konkursie "Zgotuj sobie sukces": zdobyli Oskar Wiewiórski i Bartłomiej Najder z kl. IVC

Praca naszych uczniów zgłoszona do konkursu "Zgotuj sobie sukces" ogłoszonego przez Firmę MAKRO Cash and Carry Polska S.A. z siedzibą w Warszawie została wybrana spośród 100 zgłoszonych prac i zakwalifikowała się do półfinału konkursu.

Półfinał odbył się 14 listopada 2013

Zadaniem zespołu było przygotowanie dania składające się z przystawki i dania głównego, na podstawie własnego przepisu, w czasie 60 min., przy użyciu produktów z tzw. "Black Box", z którymi zapoznali się bezpośrednio przed rozpoczęciem przygotowywania pracy konkursowej. Na tym etapie uczniowie przygotowali:

zakąskę: Tatar z łososia i karmelizowanego jabłka i chilli z sosem pomarañczowym, serowym i balsamico
oraz
danie główne: Filet z kaczki sosem malinowym, mus z marchewki i pomarañczy oraz ryż jaśminowy z mango.

Praca zakwalifikowała się do finałowej dwunastki. 15 listopada 2013 w finale, który przebiegał według takich samych zasad jak półfinał, zespół wykonał

zakąskę: Pieczoną polędwiczkę wieprzową z grzanką z parmezanem, poszetowe jajo przepiórcze i karmelizowaną marchew w cukini z sosem vinaigrette
oraz
danie główne: Suma w sosie kaparowo-porowym, kaszę jęczmienną z borowikami, mus szpinakowy.

Uczestnicy musieli dodatkowo przedstawiæ wykonane dania w języku angielskim.

Prace konkursowe oceniały światowej sławy autorytety kulinarne, m.in. Kurt Scheller i Robert Sowa.

Uczniowie naszej szkoły zajęli V miejsce.

Gratulujemy Oskarowi i Bartkowi

Opiekunowie konkursu:
Małgorzata Węglewska
Anna Błyskal

Szkolne eliminacje do ogólnopolskiego "Konkursu Zgotuj sobie sukces"

Firma MAKRO Cash and Carry Polska S.A. z siedzibą w Warszawie 3 czerwca 2013 ogłosiła konkurs adresowany do dwuosobowych zespołów uczniów średnich i wyższych szkół gastronomicznych, uczących się w tej samej szkole gastronomicznej na terenie Polski. Warunkiem uczestnictwa było samodzielne opracowanie przepisu na danie konkursowe, składające się z przekąski zimnej i dania głównego z uwzględnieniem obowiązkowych produktów konkursowych: ryby Tilapia i piersi z kaczki według wskazówek zawartych w Formularzu Przygotowania Przepisu i wykonanie samodzielnie zdjęcia dañ i przekąski przygotowanych na bazie tych przepisów. Udział w Konkursie należało zgłosiæ do 11 pa¼dziernika 2013 r.

W szkole na początku pa¼dziernika odbyły się eliminacje szkolne.

Trzy zespoły dwuosobowe przygotowały prace konkursowe zgodnie z regulaminem konkursu.

Justyna Wirowska z kl. IIIC i Daniel Borkowski z kl.IIIA przygotowali na:
Zakąskę: Pierś kaczki z sałatką z rukoli , ananasa, czerwonej porzeczki z sosem vinaigrette z soku pomarañczy oraz
Danie główne: Tilapię w panierunku z trawy cytrynowej z sosem z groszku zielonego, czarnym ryżem i sałatą dębową z granatem i pestkami słonecznika

Dawid Hermanowski i Mateusz Gabrysiak z kl. IVC przygotowali na:
Zakąskę: Pieczona pierś z kaczki w marynacie owocowej, podane z sosem chutney w towarzystwie koszyczka z parmezanu z mixem sałat owocami granatu i mandarynką
Danie główne: Tilapia pieczona w przyprawach śródziemnomorskich na sosie krewetkowym z nutą chilli i kokosa, serwowana z kolorową sałatką z kuskusu i karmelizowaną krewetką

Oskar Wiewiórski i Bartosz Najder z kl. IVC przygotowali:
Zakąskę: Tilapia z chrupiącą panierką, puree z groszku, panna cotta z koziego sera z sosem malinowym i pikantną grzanką
Danie główne: Pierś z kaczki na sosie malinowym z puree z mango, dzikim ryżem z jabłkiem i czarnym sezamem w kożuszku z cukinii.

Do konkursu ogólnopolskiego komisja szkolna zakwalifikowała prace dwóch zespołów:
1. Dawid Hermanowski i Mateusz Gabrysiak z kl. IVC
2. Oskar Wiewiórski i Bartosz Najder z kl. IVC

¯yczymy sukcesu naszym uczniom. Opiekunki konkursu Anna Błyskal Małgorzata Węglewska

Natura Food 2013 - TRADYCYJNE SMAKI REGIONU

Sukces naszych uczniów w III edycji konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych z województwa łódzkiego TRADYCYJNE SMAKI REGIONU 11.10.2013r. w ramach Targów Naturalnej ¯ywności "NATURA food" w £odzi odbyła się III edycja konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych z województwa łódzkiego TRADYCYJNE SMAKI REGIONU. Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski w £odzi. W pierwszym etapie konkursu uczestnicy opracowali recepturę na przystawkę i danie główne z wykorzystaniem w potrawie co najmniej 60% produktów wpisanych na listę Produktów Regionalnych Województwa £ódzkiego, a w drugim etapie wykonywali autorskie dania. Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowało się 5 dwu osobowych zespołów w tym 3 zespoły uczniów z naszej szkoły:

Krzysztof Wlazło, Dawid Piwoñski z kl. IIIC wykonali

Mus serowo-selerowy podany na pesto z rukoli z grzanką w duecie z serem z kminkiem i powidłami śliwkowymi łowickimi

Smażona wątróbka gęsi owsianej w karmelizowanym jabłku z duszoną cebulą, bananem i brzoskwinią podana z puree z ziemniaków i chrzanu na sosie z powideł śliwkowych

Mateusz Gabrysiak, Dawid Hermanowski z kl. IV C wykonali

Pieczony ser kozi w orzechach, podany na rucoli w asyście egzotycznych smaków.

Zielone pierożki nadziewane farszem z gęsi owsianej, jordanowskiej kiełbasy jałowcowej i chleba gospodarskiego z Mrogi podane z salsą pomidorową.

Justyna Wirowska z kl. IIIC, Erwin Bąbel z kl. IIIE wykonali

Roladka z szynki wieluñskiej z lagi i pasty z twarogu tradycyjnego i awokado podana na grzance z chleba gospodarskiego z Mrogi z sosem malinowym

Filet z gęsi owsianej w powidłach śliwkowych z karmelizowanymi figami z puree z bobu i sosem buraczano-chrzanowym

Uczniowie przygotowywali się do konkursu pod kierunkiem nauczycielek p. Anny Błyskal i Małgorzaty Węglewskiej

Zwycięzcami konkursu zostali:
II miejsce - Mateusz Gabrysiak i Dawid Hermanowski,
III miejsce - Krzysztof Wlazło, Dawid Piwoñski.

Laureaci otrzymali dyplomy oraz cenne nagrody, w tym możliwośæ uczestniczenia w szkoleniu kulinarnym.

Gratulujemy naszym uczniom!

VI miejsce w I Otwartych Mistrzostwach Polski Młodych Barmanów

3 - 4 czerwca 2013r. w Hotelu Jan w Darłowie odbyły się I Otwarte Mistrzostwa Polski Młodych Barmanów. Organizatorem mistrzostw było Stowarzyszenie Polskich Barmanów i Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Konkurs skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.

Naszą szkołę reprezentował Kamil Strzeszewski z klasy IIa.

Konkurs składał się z dwóch konkurencji. Pierwszym zadaniem uczestników było skomponowanie drinka z kategorii Fancy Mocktail na bazie syropów Monin i soków Tymbark. Uczestnicy sporządzali swoje napoje w czterech porcjach. Dodatkowym utrudnieniem było przygotowanie dekoracji napojów w formule "open space" - uczestnicy sporządzali dekorację od podstaw w czasie 15 minut przy widzach. Drugie zadanie konkursowe to Free Pouring - uczestnicy nalewali określone objętości wody prawą i lewą ręką z butelek z nalewakami.

W pierwszym zadaniu Jury dokonało oceny technicznej wg karty oceny International Bartenders Association (można było zdobyæ 32 pkt) oraz oceny degustacyjnej sporządzanych napojów. Degustacji dokonano systemem włoskim - 4 oceniających po 10 punktów za 3 każdą z cech (wygląd, zapach, smak), w sumie 120 pkt. W drugim zadaniu naliczano punkty karne za nalanie zbyt małej lub zbyt dużej ilości wody na podstawie karty oceny World Flair Associacion. Wynik otrzymano po zsumowaniu punktów za ocenę techniczną i degustacyjną i odjęciu punktów karnych za Free Pouring.

Dla Kamila to był pierwszy konkurs barmañski i zajął w nim VI miejsce, zostawiając w tyle doświadczonych już innymi konkursami uczniów.

Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!

Opiekun: Klaudia Balcerowska

WIELKI KOLEJNY SUKCES UCZNIÓW NASZEJ SZKO£Y I ZDOBYTE GRAND PRIX 2012 W WARSZAWIE

W dniu 26.10.2012r. odbył się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, przy ul. Komorskiej 17/23 finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu 2012"

Celem Konkursu jest:

- kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej
- doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych
- podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią
- doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursu

Do konkursu zgłosiło się 30 ekip 3-osobowych (2 kuchary + 1 kelner), do finału zakwalifikowało się tylko 12 ekip.

W części kulinarnej konkursu startowali uczniowie Paweł Wilamowski i Dawid Walas przygotowywani przez mgr inż. Krystynę Brzezicką, w części kelnerskiej startowała uczennica Joanna Zawicka przygotowywana przez mgr inż. Iwonę Wolską.

Podczas finału części kulinarnej uczniowie w czasie 90min. wykonali po 4 porcje:

dania głównego: żeberka wieprzowe QAFP z ciastem makaronowym w aromacie marchewki z kminkiem i demiglasem morelowym zakąskę gorącą: wędzony pstrąg na zimno podany na musie z amura z plackiem z kiszonej kapusty i sosem a`la berey z szafranem

Konkurs Kulinarny był organizowany pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies.

Nad prawidłowościami części kulinarnej konkursu czuwało i oceniało profesjonalne jury:

Jury techniczne w składzie:

Wojciech Pasikowski - przewodniczący jury Zbigniew £ęgowski Tomasz Gawarzyñski Anna Kmiołek - nauczyciel zawodu Agnieszka Chaciñska - nauczyciel zawodu

Jury degustacyjne w składzie: Andrzej Bryk - przewodniczący jury Grażyna Uściñska - restauracja Moonsfera Paweł Malewski - Prezes Stalgast Sp. z o.o. Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Wiesława Puławska - nauczyciel zawodu Małgorzata Konarzewska - nauczyciel zawodu

Każdy z członków jury oceniał indywidualnie, następnie punkty były sumowane

Jury techniczne oceniało pracę uczestników, wg kryteriów:

przygotowanie stanowiska pracy 0-5pkt czystośæ pracy 0-5pkt profesjonalizm pracy 0-5pkt wygląd stanowiska po pracy 0-5pkt

Jury degustacyjne oceniało wykonane potrawy, wg kryteriów:

wygląd i aranżacja 0-15pkt dobór składników 0-15pkt smak 0-30pkt

Nasi uczniowie zdobyli 743pkt i zajęli I miejsce w finale części kulinarnej.

Konkurs kelnerski obejmował 3 części:

częśæ I - rozwiązanie testu wyboru z zakresu obsługi konsumenta - 0-20pkt częśæ II - nakrycie klasyczne do menu - 0-20pkt częśæ III - zadanie sommelierskie - prezentacja, otwarcie i serwis wina musującego oraz prezentacja, otwarcie, dekantacja i serwis wina czerwonego wytrawnego - 0-40pkt

Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:

Grzegorz Górnik -przewodniczący jury - Prezes Akademii Kelnerskiej Jan Stawarz - mistrz kelnerski Krzysztof Jurek - mistrz kelnerski Cezary Skalski - nauczyciel zawodu Marzena Niedośpiał - nauczyciel zawodu

Nasza uczennica uzyskała 455pkt i zajęła III miejsce.

PO ZSUMOWANIU PUNKTÓW Z CZĘŚCI KULINARNEJ I KELNERSKIEJ NASI UCZNIOWIE WYWALCZYLI NAGRODę GRAND PRIX.

Uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy, medale pamiątkowe, puchary i nagrody rzeczowe a szkoła otrzymała Puchar Grand Prix i nagrody rzeczowe

Tegoroczny finał Konkursu patronatem honorowym obieli:

Wojewoda Mazowiecki - pan Jacek Kozłowski Marszałek Województwa Mazowieckiego - pan Adam Struzik Burmistrz Dzielnicy Praga Południe Miasta Stołecznego Warszawy - pan Tomasz Kucharski Mazowiecki Kurator Oświaty - pan Karol Semik Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego - UPEMI Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika Carving Team Poland Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

"M£ODY KREATOR SZTUKI KULINARNEJ"

W dniu 5.03.2013 r w Poznaniu odbył się finał Konkursu M£ODY KREATOR SZTUKI KULINARNEJ edycji IX. Tegoroczny temat to: danie główne z dowolnego elementu indyka z wykorzystaniem 3 rodzajów dowolnych warzyw oraz 3 produktów Unilever Food Solutions (jeden rodzaj Primerby KNORR, RAMA Cremefine Fraiche 24%, sos Demi Glace KNORR). W przygotowaniu dania należało wykorzystaæ prozdrowotne techniki kulinarne. Reprezentujący naszą Szkołę uczeñ klasy IVa Mateusz Borkowski, przygotował:

"Duet z indyka ze szpinakiem, szafranowym kuskusem, molekularną marchewką z groszkiem i espumą truflową".

Praca Mateusza znalazła się wśród wyróżnionych prac.

PODWÓJNY SUKCES NASZEGO UCZNIA W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE BARMAÑSKIM

1 - 2 marca 2013r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się XIV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Konkurs skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, ponadto gościnnie wzięli w nim udział uczniowie z zaprzyja¼nionych szkół z zagranicy. Motywem przewodnim tegorocznych zmagañ było hasło "Gotuję z pasją i fantazją", które realizowane było w trzech konkursach: kucharskim, barmañskim i kelnerskim.

Naszą szkołę w konkursie barmana reprezentował Paweł Marciniak z klasy IVa. Zadaniem uczestników zmagañ barmañskich było skomponowanie soft drinka i short drinka typu fancy z wyznaczonych składników i sporządzenie ich w trzech porcjach. Paweł wykonał soft drinka "Rose Fantasy" składającego się z syropu różanego i gruszkowego oraz soku grejpfrutowego i cytrynowego oraz short drinka "Plum Passion" ze śliwowicy, puree z marakuji, soku grejpfrutowego. Jury techniczne oceniało wykonanie drinków wg karty oceny International Bartenders Association, zaś jury degustacyjne oceniało smak, zapach i wygląd napojów.

W obu kategoriach Paweł odniósł sukces. Za short drinka otrzymał srebrny, a za soft drinka brązowy medal!

Gratulujemy!

Opiekun: Klaudia Balcerowska

RELACJA Z KONKURSU BARMAÑSKIEGO CALVADOS NOUVELLE VOGUE 2013

18 lutego 2013r. w Krakowie odbył się konkurs barmañski Calvados Nouvelle Vogue 2013, którego celem było wyłonienie uczestników międzynarodowej edycji tego konkursu we Francji. W zmaganiach wzięło udział 16 uczniów szkół gastronomicznych rekomendowanych przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz 16 barmanów profesjonalistów zrzeszonych w SPB.

Naszą szkołę w konkursie reprezentował Paweł Marciniak z klasy IVa. Zadaniem uczestników było skomponowanie short i long drinka na bazie Calvadosu, likierów i syropów Monin oraz soków Tymbark. Zawodnicy sporządzali swoje napoje w czterech porcjach. Dodatkowym utrudnieniem, a także nowością, niepotykana dotąd podczas konkursów barmañskich dla uczniów było przygotowanie dekoracji w formule "open space", czyli pod czujnym okiem jurorów oraz widzów i w ograniczonym czasie (10 minut). Jury techniczne składało się wyłącznie z doświadczonych Master Bartenderów SPB, który oceniali technikę wykonania zgodnie z obowiązującymi zasadami pracy konkursowej na międzynarodowych zawodach barmañskich. W jury degustacyjnym zasiedli również barmani stowarzyszeni w SPB oraz przedstawiciele nauczycieli, którzy wspólnie oceniali smak, zapach i wygląd napojów.

Pawłowi nie udało się stanąæ na podium, jednak było to dla niego bardzo duże doświadczenie, które z całą pewnością przyczynie się do sukcesów na kolejnych konkursach.

Opiekun: Klaudia Balcerowska

"Młody Kreator Sztuki Kulinarnej"

W dniu 15.01.2013 r w Poznaniu odbył się półfinał Konkursu M£ODY KREATOR SZTUKI KULINARNEJ edycja IX. Tegorocznym tematem jest: danie główne z dowolnego elementu indyka z wykorzystaniem 3 rodzajów dowolnych warzyw oraz 3 produktów Unilever Food Solutions (jeden rodzaj Primerby KNORR, RAMA Cremefine Fraiche 24%, sos Demi Glace KNORR). W przygotowaniu dania należy wykorzystaæ prozdrowotne techniki kulinarne.

Naszą Szkołę reprezentował uczeñ klasy IVa Mateusz Borkowski, który przygotował:

"Duet z indyka ze szpinakiem, szafranowym kuskusem, molekularną marchewką z groszkiem i es pumą truflową".

Opiekunem jest Teresa Rze¼nik.

Z 13 uczestników półfinału do finału zakwalifikowało się 6: wśród nich Mateusz.

Finał Konkursu odbędzie się w Poznaniu 4 - 5 marca 2013 r.

Gratulujemy Mateuszowi i trzymamy kciuki.

Turniej Recytatorski poświęcony twórczości Janusza Korczaka

26 listopada 2012 w ¦ródmiejskim Forum Kultury odbył się Turniej Recytatorski poświęcony twórczości Janusza Korczaka.

Z Zespołu Szkół Gastronomicznych w konkursie wzięli udział:

- Justyna Jakowicz IV B i Jacek Wojciechowski z IV D (akompaniament)
- Maria Antoniewicz I D TG
- Sylwia Czołczyñska I D TG
- Wojciech Dębowski I c ZSZ

Uczniowie recytowali fragmenty utworów poświęconych Januszowi Korczakowi. Justyna Jakowicz i Jacek Wojciechowski otrzymali wyróżnienie. Pozostali uczestnicy otrzymali dyplomy uczestnictwa.

Sukces uczniów z £ódzkiego "Gastronomika"

W IV edycji konkursu "Zgotuj Sobie Sukces" uczniowie Arkadiusz Stañczyk i Mateusz Borkowski zajęli 4 miejsce w finale tego ogólnopolskiego konkursu oraz zostali wyróżnieni przez dziennikarzy i krytyków kulinarnych za najbardziej kreatywny zespół.

Uczestnicy konkursu w finale przygotowywali danie zasadnicze i deser z produktów spożywczych znajdujących się w tzw. "BLACK BOX".

Z polędwicy wieprzowej, kaszy pęczak, buraków, jabłek, bananów i kawy instant nasi finaliści przygotowali: polędwicę gotowaną w sous vide z boczkiem, duszoną kaszę, półsurówkę z buraków i jabłek oraz tartę bananowo-cytrynową z pianką śmietanowo-kawową.

Opiekunem uczniów była Teresa Rze¼nik.