Rok szkolny 2016/2017

Konkurs kulinarny w ramach V. edycji Festiwalu Lubuskich Smaków

W dniu 07.06. 2017r w Gorzowie Wielkopolskim Kamil Piotrowski uczestniczył w fantastycznym konkursie kulinarnym w ramach V edycji Festiwalu Lubuskich Smaków.
To kulinarne wydarzenie miało na celu przybliżyć wszystkim historię i znaczenie smaków praz walorów regionu lubuskiego, jednocząc przy tym środowisko gastronomiczne.
Oprócz Konkursu Gastronomicznego odbyły się pokazy nowoczesnych technik kulinarnych, prelekcje dotyczące jakości surowców, sposobów ich przetwarzania i zalet tradycyjnych receptur oraz ekspozycja produktów regionalnych. Konkurs adresowany był do uczniów szkół gastronomicznych, a jego celem było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, oraz pobudzanie i promocja talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Konkurs odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać a jednym z pomysłodawców i koordynatorem zarazem był Paweł Salamon, zwycięzca ubiegłorocznej edycji Kulinarny Puchar Polski.
Uczestników konkursu oceniali: Iwona Niemczewska (szef kuchni w Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA), Dawid Szkudlarek(szef kuchni w Folwark Folińscy i nauczyciel w ZSG), Michał Rejniak(szef kuchni w Dom nad rzeką), Krzysztof Marciniak (szef i właściciel Dream Burger), Bartłomiej Pawlikowski(Zastępca Szefa Kuchni w Folwark Folińscy) oraz Karol Puścizna.
Z wielu zgłoszeń wybrano ośmiu uczestników, którzy zmierzyli się najpierw z NIEPODZIANKĄ w Black Box`ie.
W tym roku były to TRUSKAWKI i PSTRĄG. Nie lada wyzwaniem było wyczarowanie w ciągu 30minut z tych składników( z dowolnymi dostępnymi dodatkami) przekąski na jeden kęs, czyli AMUSE-BOUCHE . A że Amuse-bouche jest również prezentacją umiejętności szefa kuchni, należało też pomyśłeć o wyszukanej formie dania, bo jak powiedział kiedyś pewien nowojorski krytyk kulinarny : "amuse-bouche to" najlepszy sposób na wyrażenie w małej porcji wielkich idei mistrza kuchni".
Po krótkiej przerwie zawodnicy przystąpili do przygotowywania swoich autorskich dań, które nadesłali w eliminacjach. Obowiązkowymi produktami, które musiały się znaleźć w daniu były: schab, pieczarka i jabłko.

Kamil przygotował: schab marynowany w mleku i pędach sosny/ mus z jabłka z palonym masłem i imbirem/olej z lubczyku/ pieczarka z tymiankiem w panco/

Poziom konkursu był bardzo wysoki i wyrównany. Na placu boju spotkali się dobrzy znajomi, którzy już kilkukrotnie ze sobą rywalizowali z różnym wynikiem. O wyniku zadecydowały szczegóły (zresztą jak zawsze, gdy spotyka się ta trójka). Kamil tym razem zajął III miejsce, I miejsce przypadło Kacprowi z Gdańska a II Bartoszowi z Gorzowa Wielkopolskiego.

Więcej o konkursie https://www.facebook.com/Festiwal-Lubuskich-Smaków-407499519631157/?ref=br_rs i na stronie szkoły organizującej http://gastronomik.gorzow.pl/2017/06/07/festiwal-lubuskich-smakow/

Serdecznie dziękujemy za miłe przyjęcie i mamy nadzieję, że w kolejnych edycjach też uda nam się uczestniczyć, gdyż jest to bardzo wartościowe doświadczenie zarówno dla ucznia jak i jego opiekuna.

Opiekun i opracowanie: Ilona Pietrowska"

KUCHNIA POLSKA WCZORAJ I DZIŚ

W dniach 02-03. 06.2017 odbyła się IX edycja prestiżowego konkursu kulinarnego KUCHNIA POLSKA WCZORAJ I DZIŚ.

Konkurs podzielony był na dwie kategorie, tj. jedna dla uczniów szkół gastronomicznych a druga dla profesjonalistów (konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski).

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" jest Stefan Birek - szef kuchni Hotelu Lord oraz Konrad Birek przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie a także gospodarz wydarzenia Hotel Windsor**** w Jachrance.
Patronat honorowy nad Konkursem objęli Minister Henryk Kowalczyk - Członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Pan Krzysztof Jurgiel.

Celem głównym Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji

Konkurs składał się z dwóch etapów:
I etap - kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur zgodnie z wymogami organizatorów)
II etap - Konkurs Kulinarny

Przedmiotem Konkursu jest przekąska zimna lub gorąca i danie główne.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego były:

Naszymi reprezentantami byli doświadczeni w bojach konkursowych uczniowie klas IV: Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski.

Nasi uczniowie zaproponowali jako

  1. przystawkę: Ceviche z suma/galaretka cytrynowa z sumem barwiona sokiem z buraka/mus z groszku z pietruszką/sos z czarnej porzeczki;
  2. danie główne: bliny z mąki orkiszowej/biodrówka jagnięca gotowana w grzańcu/marchew glazurowana/chrust z kiszonej kapusty/mus z cebuli.

Dania, które przygotowali zachwyciły jury degustacyjne, efektem czego jest Dyplom i nagroda za NAJSMACZNIEJSZE DANIE!!!

Dania zaserwowali na pięknej zastawie, którą nieodpłatnie wypożyczyła firma TOM-GAST.

Profesjonalna foto-relacja jest dostępna https://www.facebook.com/pg/GreenSpoonLife/photos/?tab=album&album_id=1327932467276410.
Więcej o konkursie http://konkurskulinarny.ubf.pl/news.php, https://www.facebook.com/Kuchnia-Polska-Wczoraj-i-Dziś-konkurs-kulinarny-1419557294771849/
https://www.facebook.com/Kuchnia-Polska-Wczoraj-i-Dzi%C5%9B-konkurs-kulinarny-1419557294771849/
http://konkurskulinarny.ubf.pl/news.php

3. MIEJSCE w MISTRZOSTWACH POLSKI KELNERÓW JUNIOR WAITER 2017

W piątek, 2 czerwca 2017 r. w Nadarzynie, podczas Targów Gastronomicznych Warsaw Food Expo, odbył się finał X Mistrzostw Polski Kelnerów - Junior Waiter - Serwis Synchroniczny. Organizatorem Mistrzostw jest Akademia Kelnerska p. Grzegorza Górnika. Celem konkursu są: podnoszenie kwalifikacji i umiejętności kelnera, pogłębianie wiedzy z zakresu obsługi konsumenta, odkrywanie pasji w zawodzie i rozwijanie talentu.
Zespół Szkół Gastronomicznych reprezentowali: Paulina Stańdo z kl. III tc, Roksana Lenczewska i Kamil Malczewski z kl. III tb oraz Adrian Zduńczyk z kl. II td. Drużyna zaprezentowała serwis do menu składającego się z dania zasadniczego, deseru, czerwonego wina i wody mineralnej. Podczas pokazu uczniowie serwowali wcześniej przygotowane potrawy serwisem francuskim i niemieckim. Poza umiejętnościami kelnerskimi zaprezentowali również swój talent muzyczny, ponieważ nakrywali do stołu synchronicznie w rytm muzyki. Ocenie podlegały między innymi: synchronizacja pokazu z muzyką, atrakcyjność uniformów kelnerskich, ogólne wrażenie artystyczne. W klasyfikacji generalnej nasza drużyna zdobyła 285 punktów na 300 możliwych do zdobycia i uplasowała się na 3 miejscu. Wróciliśmy do Łodzi z pucharem, medalami, dyplomami, nagrodami rzeczowymi oraz voucherem dla szkoły na szkolenie dotyczące herbaty z profesjonalnym trenerem. Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!

Opiekunowie: Klaudia Balcerowska, Edyta Cieślak-Kudła

Andżelika Płoszaj z klasy IIA wygrała zaproszenie do wspólnego gotowania z najlepszymi szefami kuchni i cukierni w kraju!!!

Po raz pierwszy nasza uczennica wzięła udział w tak prestiżowym spotkaniu i wspólnym gotowaniu szefów kuchni i cukierni. Warunkiem dostania się było przekonanie jury, że akurat to ten uczeń powinien pojechać.

Miejsc było tylko 5(!!!) a zgłoszeń mnóstwo.

Andżelika wywalczyła sobie miejsce i jak sama mówi BYŁO WARTO!!!

Co to za spotkanie?!
Chefs Only, czyli Spotkanie Szefów Kuchni i Cukierni, będącego résumé Światowego Dnia Szefa Kuchni odbyło się po raz kolejny. 15 i 16 maja w gdańskim hotelu Almond ponad 60 szefów kuchni i cukierników stanęło przed wyzwaniem połączenia wodnych i lądowych inspiracji smakowych. Wiosenna edycja jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych – Chefs Only, po raz kolejny dowiodła kunsztu mistrzów polskiej gastronomii (informacja ze strony www.primulator.pl).
Najważniejszą atrakcją spotkania był wspólny połów ryb. 60 szefów kuchni i cukierni wypłynęło rano kutrami na Bałtyk, aby złowione dary morza wykorzystać do przygotowania autorskich dań. Szefowie kuchni i cukierni podzielili się także inspiracjami na przygotowanie doskonałej jakości wołowiny oraz wykorzystali polskie produkty regionalne. Było twórczo i niebanalnie.
Wykorzystano produkty najwyższej jakości pochodzące z morza oraz lądu. Bazowali na naturalnych produktach, co nie oznaczało gotowania dietetycznego. Postawili na smażenie, wędzenie i grillowanie, czyli wszystkie techniki, które znajdują się w propozycjach menu na nadchodzące wakacje. Cukiernicy mieli pole do popisu - przygotowali desery inspirowane naturą (kulinarne.trojmiasto.pl).

Więcej informacji na stronie https://www.facebook.com/CHEFS-ONLY-1915822855320525/

Wielki sukces naszego ucznia w Ostródzie!!!

W dniu 26.04.2017 w Ostródzie Kamil Piotrowski uczeń klasy 4D w wielkim stylu zakończył swoją szkolną karierę, bo zdobył I miejsce w ogólnopolskim konkursie "Drób na polskim stole". Tematem konkursu jest drób, a w tej edycji była to pierś z kaczki wraz z wybranymi przez uczestnika podrobami.

Każdy z uczestników musiał przygotować 6 porcji dania w ciągu zaledwie 90 minut. Kamil przygotował pierś z kaczki marynowaną w tymianku z musem buraczanym na suszonych śliwkach z olejem szczypiorkowym, glazurowanymi warzywami oraz krokietem z podrobów w panko. Walka była bardzo wyrównana, gdyż wszyscy uczestnicy reprezentowali wysoki poziom umiejętności! Wybór był trudny ale dla nas rzeczywiście dobry, bo wybrano danie Kamila. Pragniemy podziękować restauracji Filharmonia Smaków (http://www.filharmoniasmaku.info/ ), która wsparła nas swymi pięknymi talerzami!!! One pozwoliły w pełni wyeksponować danie Kamila!!!

Ilona Pietrowska

I miejsce Norberta Szefera i Daniela Bauera w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym "Smak Gościnności"

31.03. 2017 r. Już po raz trzeci Małopolska Szkoła Gościnności była organizatorem konkursu gastronomicznego „Smak Gościnności”, którego tegorocznym motywem przewodnim była jagnięcina podhalańska. Atrakcyjna formuła wydarzenia ściągnęła do Myślenic uczestników z różnych części Europy, a jagnięcina podhalańska zyskała dzięki temu nowy i niepowtarzalny smak. W III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym Smak Gościnności 2017 udział wzięło 14 drużyn z Polski, Węgier, Francji, Rumunii, Hiszpanii i Ukrainy. Młodzi i utalentowani kucharze z różnych stron Europy przez kilka godzin zmagali się z przygotowaniem konkursowego dania. Rywalizacja była wyjątkowo zacięta, a jury stanęło przed trudną do podjęcia decyzją. Więcej informacji o konkursie

MISTRZOSTWA MŁODYCH KELNERÓW SIEDLCE 2017

W dniu 4 kwietnia 2017r. odbyły się Mistrzostwa Młodych Kelnerów, które są konkursem ogólnopolskim organizowanym przez Stowarzyszenie Kelnerów Polskich oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach. Konkurs składał się z kilku etapów. Pierwszy polegał na rozwiązaniu testu z zakresu wiadomości dotyczącej obsługi konsumenta. Podczas drugiego etapu, zawodnicy prezentowali umiejętności związane z serwisem francuskim – serwowali zupę z wazy dla dwóch osób. Trzeci etap dotyczył serwisu wina musującego i okazał się najtrudniejszą konkurencją. Czwarty etap polegał na obsłudze gościa od przyjęcia zamówienia do pożegnania dla wybranego przez komisję menu. Ponadto, pomiędzy poszczególnymi etapami konkursu odbyły się prelekcje sommeliera i baristy, pokazy barmańskie flair oraz kelnerskie z flambirowaniem deserów.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi reprezentowała Izabela Smuklerz z kl. III tb zajmując w klasyfikacji generalnej 6 lokatę. Wszyscy zawodnicy wykazali się wysokimi umiejętnościami i dogłębną wiedzą. Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!
Edyta Cieślak-Kudła

Wyróżnienie dla Karoliny Jóźwiak w II Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym
"ZDROWO - SMACZNIE - ARTYSTYCZNIE"

Finał Konkursu odbył się 27 marca 2017 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i był imprezą towarzyszącą VIII Targom Cukierniczym, Piekarniczym i Lodziarskim „SweetTARGI” 2017. W pierwszej części konkursu- dwuosobowe zespoły młodzieży miały za zadanie wykonać zdrowy tort i przedstawić swoje dzieło, jego etapy produkcji, wartości odżywcze w formie prezentacji Power Point. W pierwszym etapie konkursu wzięły udział dwa zespoły z Naszej Szkoły: Karolina Jóźwiak i Alicja Wlazeł oraz Aleksandra Kuchciak i Norbert Szefer.

Komisja konkursowa, spośród siedemnastu zgłoszeń, wyłoniła osiem najlepszych zespołów, które mogły wykonać i zaprezentować swoje prace w trakcie trzeciego dnia SweetTARGÓW 2017. Wśród nich znalazła się praca Karoliny i Alicji pt.: "ZDROWA POKUSA" wykonana pod opieką p. Joanny Gadula.

Podczas finału Karolina musiała samotnie zmierzyć się z innymi finalistami i dała radę ... .
Otrzymała wyróżnienie przyznane przez Komendanta Wojewódzkiego Śląskiej WK OHP.
Karolinie należą się wielkie brawa…

XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych 3-5 marca 2017

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Uczestniczą w niej uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Konkurs odbywa się w kategoriach: kucharz, kelner, barman. Tematem konkursu w tegorocznej edycji była „Podróż przez smaki”.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi reprezentowali uczniowie Technikum Gastronomicznego oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej. W kategorii barman Adrian Zduńczyk z klasy II td wykonał soft short drinka o nazwie „Na styku smaków” i zajął drugie miejsce na podium. W kategorii kelnerskiej Izabela Smuklerz i Katarzyna Stępień z klasy III tb przygotowały stół „Smak czterech kultur nicią szyty”, promujący region łódzki i otrzymały wyróżnienie za aranżację. W kategorii kucharz Gastronomik reprezentowali Mikołaj Augustyniak z klasy III te i Piotr Migas z klasy 2 kc. Mikołaj Augustyniak przygotował śledzia marynowanego w białym winie w trzech sosach: korzennym, owocowym i pesto kaparowym podanego z chipsem z amarantusa i czarnuszki i zajął 4 miejsce w klasyfikacji, natomiast Piotr Migas zaprezentował jury kolorowe carpaccio z łososia wędzonego, pieczonego buraka i kalarepki podane z salsą owocową i pastą z sera feta oraz chrupiącą grzanką, za które otrzymał wyróżnienie.

Wszystkim uczniom serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!

Opiekunowie: Klaudia Balcerowska, Małgorzata Węglewska, Edyta Cieślak-Kudła

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Sportowa Wiosna

Dnia 06.03.2017 odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Sportowa Wiosna w Gniewinie. Tematem konkursu było sporządzenie 7 porcji dania głównego dla sportowców fit oraz 7 porcji deseru z dowolnej czekolady z nutą Hiszpanii w czasie 90 minut. Naszą szkołę reprezentowało dwóch uczniów z kl. II A tg Daniel Bauer oraz Łukasz Woźniak. Uczniowie Ci byli po raz pierwszy na konkursie ogólnopolskim. Warunki, w których pracowali były bardzo trudne. Mimo to stanęli na wysokości zadania i prawidłowo wykonali i podali swoje potrawy. Doświadczenie jakie zdobyli podczas tego konkursu na pewno przyniesie efekty podczas kolejnych, które jeszcze przed nimi. Gratulacje. Opiekun Elżbieta Kurowska

II OGÓLNPOLSKI KONKURS KULINARNY "BLACK BOX"

Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski wywalczyli III miejsce w ogólnopolskim konkursie, który odbył się 17 lutego 2017r w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu. Do rywalizacji w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Black box” stanęło 9 zespołów z różnych miast Polski. Uczniowie mieli 1,5h na stworzenie wyjątkowo smacznych i ładnie wyglądających dań ze składników, które wylosowali w black boxie (tzw. czarnej skrzynce). W tym roku znalazły się w niej: pstrąg, buraki, skorzonera, kasza gryczana.

Konkurs sprawdził umiejętności młodych kucharzy przede wszystkim w gotowaniu, ale także ich kreatywność, organizację pracy oraz odporność na stres i presję czasu. Pracę zespołów i przygotowane przez nich dania oceniało jury pod przewodnictwem dr Józef Sadkiewicza z Akademii Kulinarnej w Bydgoszczy.

http://www.truso.tv/kat-255,a,45416,ii-ogolnopolski-konkurs-kulinarny-black-box.html http://dziennikelblaski.pl/419051,Konkurs-w-quotgastronomikuquot-Mieli-zrobic-danie-z-pstraga-burakow-i-kaszy-zdjecia.html#axzz4Yt1lXuC9 http://www.portel.pl/wiadomosci/najpierw-wymyslali-potem-gotowali/96284

KONKURSU BARMAŃSKIEGO CALVADOS NOUVELLE INTERNATIONAL TROPHIES 2017

6 lutego 2017r. w Krakowie odbył się konkurs barmański Calvados Nouvelle International Trophies 2017, którego celem było wyłonienie uczestników międzynarodowej edycji tego konkursu we Francji. W zmaganiach wzięło udział 18 uczniów szkół gastronomicznych rekomendowanych przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz 18 barmanów profesjonalistów zrzeszonych w SPB.
Naszą szkołę w konkursie reprezentował Kamil Kuwik z klasy III tc. Zadaniem uczestników było skomponowanie short drinka na bazie Calvadosu, likierów i syropów Monin oraz soków Tymbark. Zawodnicy sporządzali swoje napoje w czterech porcjach w ciągu 5 minut. Dekoracje napojów były przygotowywane w formule „open space”, czyli pod czujnym okiem jurorów oraz widzów i w ograniczonym czasie (15 minut). Jury techniczne składało się wyłącznie z doświadczonych barmanów SPB, którzy oceniali technikę wykonania zgodnie z obowiązującymi zasadami pracy konkursowej na międzynarodowych zawodach barmańskich. W jury degustacyjnym zasiedli również barmani stowarzyszeni w SPB oraz przedstawiciele firm sponsorujących to wydarzenie. Wspólnie oceniali smak, zapach i wygląd napojów. Dodatkowym zadaniem dla uczestników był blind test syropów Monin – zawodnicy w ciągu 3 minut mieli rozpoznać 6 produktów tej firmy na podstawie cech organoleptycznych.
Kamil, mimo wytężonej pracy w okresie przedkonkursowym i dużego zaangażowania w przygotowania nie stanął na podium i zajął 8 miejsce. Było to jednak dla niego bardzo duże doświadczenie, które z całą pewnością przyczyni się do sukcesów na kolejnych konkursach barmańskich.

Opiekun: Klaudia Balcerowska

XXI OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI – Etap okręgowy

13 stycznia w Tomaszowie Mazowieckim odbył się okręgowy etap XXI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematyka wiodąca tegorocznej edycji: "Produkty zbożowe - technologia i rola w żywieniu". W olimpiadzie wzięło udział 58 uczniów z 29 szkół (15 ponadgimnazjalnych i 14 liceów ogólnokształcących) z województwa łódzkiego. Naszą szkołę reprezentowali Igor Iwanek z klasy III D i Jan Dratwicki z klasy IVE. Startujący w olimpiadzie po raz pierwszy Igor zajął bardzo dobre siódme miejsce. Poziom był bardzo wysoki i wyrównany. Igorowi do podium zabrakło niewiele. Janek, który w zeszłym roku zajął szóste miejsce, tym razem, ze względu na napięty plan (z wiadomych względów ) przystąpił do olimpiady z „marszu” i zajął miejsce w drugiej dziesiątce. Uczestnicy po napisanym teście wysłuchali wykładu prof. Jana Gawęckiego.

Naszym uczniom gratulujemy.

Uczniów do Olimpiady przygotowywali nauczyciele przedmiotów zawodowych: p. Maria Jagiełło, p. Małgorzata Rochmińska i p. Robert Sadowski. W/w nauczyciele zapraszają osoby, które chcą spróbować swoich sił w przyszłej edycji olimpiady

Regionalne Podróże Kulinarne 2016

13 stycznia 2017r. w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał I edycji konkursu organizowanego przez Wyższą Szkołę Turystyki i Języków Obcych w Warszawie i Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Skierowany był do uczniów klas III i IV Technikum, kształcących sie w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Szkołę reprezentowało w finale troje uczniów: Laura Jarzębowska z kl. IIIA, Anna Plebańska z kl. IIIE i Daniel Żurański z kl.IIIE. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej, ziemniaka, marchwi i anyżu. Zmagania konkursowe poprzedzał test wiedzy z zakresu gastronomii i technik sztuki kulinarnej, który odbył się w Warszawie 16 grudnia 2016r. Do finału zakwalifikowało się 15 uczestników.
Laura Jarzębowska zajęła 5 miejsce, Daniel Żurański 7, Anna Plebańska 8 miejsce. Nasi uczniowie po raz pierwszy brali udział w konkursie ogólnopolskim , zdobyte doświadczenia z pewnością zaowocują w kolejnych zmaganiach konkursowych.

Gratulujemy uczestnikom Opiekunowie konkursu: Elżbieta Kurowska, Anna Błyskal

XXV EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY PROMOCJII ZDROWEGO STYLU ŻYCIA PCK

Dnia 16 grudnia 2016 r. w siedzibie Łódzkiego Zarządu Okręgowego PCK odbył się etap rejonowy Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia PCK. więcej>>

GRAND PRIX w konkursie „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016"

9 grudnia 2016r w Warszawie odbyła się VIII edycja konkursu połączona z eliminacjami do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy®” dla Szkół Gastronomicznych.

Szkołę reprezentował trzyosobowy zespół uczniów:
w konkursie kulinarnym Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski,
w "Olimpiadzie Kawy" Julia Krawceniuk
Zadaniem kucharzy było przygotowanie 4p zakąski o charakterze świątecznym z wykorzystaniem śledzia oraz 4p wykwintnego dania zasadniczego z wykorzystaniem gęsi, ponadto zadania technicznego polegającego na filetowaniu owoców (ananas, pomarańcza, grejpfrut) oraz ułożeniu z nich kompozycji na półmisku.

W obu konkurencjach nasi uczniowie zajęli wysoką II pozycję co dało naszej szkole najwyższą ilość punktów w klasyfikacji ogólnej spośród 12 drużyn biorących udział w finale i GRAND PRIX dodatkowo Julia Krawceniuk otrzymała tytuł „Osobowość Konkursu” w kategorii baristycznej, natomiast Agata Błaszczyk zakwalifikowała się do udziału w przygotowaniach Narodowej Reprezentacji Kucharzy Juniorów Luxemburg 2018.
7.04.2017r odbędzie się finał II Ogólnopolskiej Olimpiady Kawy w Warszawie w czasie Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Serdecznie gratulujemy osiągniętego sukcesu i życzymy powodzenia Julii w finale.

Opiekunowie: Anna Błyskal, Emilia Kaźmierczak

IV MIEJSCE W MONIN CUP JUNIOR 2016

1 grudnia 2016 r. w Warszawie odbył się konkurs barmański Monin Cup Junior 2016. Naszą szkołę w konkursie reprezentował Adam Antkowiak z klasy III tc. Konkurs przebiegał dwuetapowo. W pierwszym etapie zadaniem konkursowym było skomponowanie receptury i wykonanie 4 porcji mocktailu na bazie produktów Monin oraz blind test 10 spośród ponad 150 rodzajów syropów Monin. W półfinale nasz reprezentant przygotował napój SPICY APPLE na bazie 3 syropów: Spicy Mango, Apple Pie i Roasted Hazelnut oraz soku z pomarańczy i cytryny. Po tej części Adam znalazł się na 4 pozycji i awansował do finału. W finale Adam sporządził napój blenderowany wykorzystując lody śmietankowe, puree Yuzu, syrop o smaku tarty cytrynowej i świeżą bazylię. Tym drinkiem nasz uczeń zdobył 4 miejsce, a jako nagrodę otrzymał bon na prestiżowy kurs barmański w jednej z placówek Stowarzyszenia Polskich Barmanów.

Opiekunowie: Klaudia Balcerowska, Edyta Cieślak - Kudła

Kuchnia Polska na Mazowszu 2016

18 listopada w Warszawie odbyła się VIII edycja konkursu gastronomicznego Kuchnia polska na Mazowszu.
Nasi uczniowie zakwalifikowali się do ścisłego finału. Z 38 nadesłanych zgłoszeń wybrano 12-tkę najlepszych i wśród nich znaleźli się Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski (opiekun p. Ilona Pietrowska) oraz kelnerka Katarzyna Kieszek (opiekun p. Iwona Wolska).

Kucharze mieli do przygotowania po 4 porcje dwóch dań: - danie główne z wykorzystaniem udka kurczaka zagrodowego - zakąski gorącej z wykorzystaniem dorsza.

Kelnerzy mieli:

Miło nam poinformować, że:

  • w konkursie kelnerskim Katarzyna Kieszek była bezkonkurencyjna i zajęła I miejsce;
  • w konkursie kulinarnym poziom rywalizacji był wyrównany ale Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski zajęli II miejsce
  • w rezultacie byliśmy najlepszą drużyną i otrzymaliśmy GRAND PRIX!!!

    Cała fotorelacja na facebook'u Gastronomik Łódź

  • Jan Dratwcki Misterem Polski

    Dwa dni po zdobyciu tytułu Mistera Polski przez Jana Dratwckiego z klasy IV E, przywitaliśmy go w szkole. Gratulujemy zwycięstwa i trzymamy kciuki za jego dalsze sukcesy. Gratulacje złożyła Jankowi p. dyr. Małgorzata Gosławska, była to też okazja do zrobienia sobie zdjęcia z naszym Misterem:)