Dary jesieni

Ciasto marchewkowe

Wykonanie
Jaja utrzeć z cukrem. Dodać olej (wlać cienkim strumieniem), cynamon, posiekane orzechy, proszek do pieczenia, mąkę, delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać startą marchew. Piec ok.40 minut w temp. 160 stopni.

Biskwity z różowym kremem

Wykonanie

  1. 1. Sporządzić ciasto biszkoptowe . Na pergaminie wyrysować kółka o średnicy 10 cm . Ciasto wycisnąć za pomocą szprycy, tak aby pokryło powierzchnię kółek. Piec około 10 minut w temperaturze 180 ° C . Wyjąć , ułożyć na ściereczce posypanej cukrem, złożyć na pół.
  2. 2. ¯elatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, ochłodzić. Maliny przetrzeć przez sito. ¯elatynę wymieszać z malinami. Połączyć z twarogiem, utartym z cukrem pudrem. Schłodzić krem twarogowy i umieścić w szprycy. Za jej pomocą napełnić biskwity. Udekorować całymi malinami. Gotowe biskwity posypać cukrem pudrem.

Tort gruszkowy

200 g czekolady stopić na parze. Masło utrzeć z 1/3 szklanki cukru. Wciąż ucierając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i mielonymi migdałami. Wraz z wystudzoną czekoladą dodać do masy jajecznej. Białka ubić i wymieszać z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 45 minut w tepm.140 stopni. Szklankę wody zagotować z resztą cukru 5 gruszek obgotować w syropie. Resztę czekolady stopić .Ciasto przekroić na pół 5naponczować?nałożyć gruszki. Śmietanę ubić połączyć z ostudzoną czekoladą. 1/3 kremu wyłożyć na gruszki, przykryć drugim krążkiem ciasta i naponczować. Posmarować cały tort resztą kremu. Schłodzić.

Pierożki z jabłkami

Wszystkie składniki ciasta wyrobić jak na pierogi. Musi być miękkieJabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Lekko dosłodzić. Ciasto rozwałkować , wyciąć krążki, nakładać jabłka i sklejać pierożki. Posmarować ciastka rozmąconym jajem, posypać cukrem i piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.

Tarta gruszkowa

Ciasto

Krem

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder , masło roślinne, wszystko posiekać nożem, dodać jajka i zarobić ciasto. Uformować kulę z ciasta, a następnie schłodzić je w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować , a następnie wylepić nim formę do tarty. Ciasto nakłuć w kilku miejscach i upiec na złoty kolor. Przygotować krem. W szklance mleka rozprowadzić budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i z masłem .Wlać rozprowadzony w mleku budyń i cały czas mieszając gotować 2 min. Zimny budyń ubić mikserem z dodatkiem śmietanki na gęsty puch. Osobno utrzeć masło roślinne . Do utartego masła dodawać porcjami masę budyniową i powoli ucierać. Gotowy krem rozprowadzić na upieczonym spodzie . Ułożyć na wierzchu gruszki pokrojone na połowę.

Tarty z jabłkami

Ciasto

Nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 400 ml śmietany 18%
  • 4 jaja
  • 0,1 kg cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru

    Ciasto
    Przesiać mąkę z soą, cukrem pudrem, dodać masło roślinne. Całość posiekać. Następnie dodać żółtka i skórkę z cytryny. Ciasto zarobić nożem. Uformować kulę, ciasto schłodzić. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. ćwiartki jabłek pokroić w cząstki.
    Krem
    Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, śmietaną, sokiem z cytryny. Formy do tarty o średnicy 10 cm wysmarować tłuszczem. Schłodzić. Wylepić ciastem, nakłuć spody, podpiec. Następnie ułożyć jabłka, polać kremem, zapiec. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Placek z dynią

    Wykonanie
    1. Zrobić rozczyn Do rozkruszonych i rozprowadzonych w ciepłym mleku drożdży dodać łyżkę cukru pudru i dwie łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia .Gdy zaczyn dojrzeje dodać do niego jaja utarte z cukrem , olej , aromat, dynię , sól, przesianą mąkę i wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Jednolite i lśniące ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160 stopni. Ciasto jest gotowe, gdy lekko się zrumieni, a jego boki odstają od formy. Wychłodzony placek posypać obficie cukrem pudrem.

    Grzybki

    Ciasto

    Krem

    Ciasto kruche
    Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Gdy składniki się połączą dodać śmietanę, żółtko jaja. Ciasto zarobić nożem ,uformować kulę, schłodzić. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyciąć z niego szklanką i foremką do babeczek pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec na złoty kolor. Wyciąć małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką i upiec je. Uformować z rulonu ciasta trzonki grzyba, maczać je w maku, następnie upiec. Do upieczonych kapeluszy nałożyć krem i przykryć je krążkiem z dziurką. Włożyć trzonek w dziurkę, kapelusz polać polewą. Krem budyniowy
    Sporządzić zawiesinę z mąki pszennej i ziemniaczanej w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać zawiesinę i zagotować mieszając. Wystudzić. Utrzeć margarynę, a następnie dodawać do niej porcjami wystudzony budyń ucierając.

    Placek jabłkowy z budyniem

    Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać margarynę 125 g cukru, jaja, sól. Zagnieść ciasto i schłodzić. Jabłka pokroić w kostkę .Zagotować wino, 125 g cukru i cynamon. Dusić 7 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z niewielką ilością wody ,dodać rodzynki i zagotować w kompocie. 2\3 ciasta rozwałkować na placek o średnicy 32 cm Wyłożyć na tortownicę o średnicy 26 cm, unieść brzegi do góry. Spód nakłuć widelcem , posypać bułką tartą. Nałożyć owoce w budyniu. Brzeg ciasta zagiąć , posmarować żółtkiem ze śmietaną. Resztę ciasta rozwałkować położyć na jabłka. Posmarować żółtkiem ze śmietaną. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut. Schłodzić.

    Sałatki

    Sałatki

    Potrawy z chrzanem

    Zupa chrzanowa z kiełbasą

    Do garnka wlać 2,5 l wody, wrzucić listek, ziele i pieprz. Cebulę obrać dodać do wody, następnie dodać kość wędzoną. Po pół godzinnym gotowaniu dodać kiełbasę, gotować na małym ogniu. Wyjąć ją z wywaru. Chrzan obrać opłukać zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącego wywaru gotować 5-10 min. Wywar przecedzić. Sporządzić zawiesinę z mąki i 2 łyżek wody, wlać do zupy zagotować. Dodać śmietanę przyprawić sokiem z cytryny, soą i pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem i kiełbasą.

    Wielkanocny barszcz chrzanowy (czerwony)

    Szynkę pokroić w kostkę dodać do wywaru razem z chrzanem i majerankiem. Przykryć gotować na wolnym ogniu przez 10 min. Dodać kwas buraczany. Mocno podgrzać , nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić soą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną, podawać z jajkiem.

    Roladki szynkowe

    Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z tartym chrzanem, doprawić soą i pieprzem. Jaja pokroić w ćwiartki. Plasterki szynki zwinąć w rożki. Do środka każdego rożka włożyć po ćwiartce jajka. Wnętrza rożków napełnić kremem chrzanowym i przybrać połówka jajka przepiórczego.

    Roladki z szynki z owocami

    Śmietankę ubić na sztywno. Dodać chrzan i pomarańczę. Nałożyć na plastry szynki zwinąć w rulony.

    Sos marchewkowy

    Marchew umyć ,obrać zetrzeć na tarce połączyć z chrzanem, dodać śmietanę. Doprawić do smaku, soą, cukrem i sokiem z cytryny.

    Sos jabłkowy

    Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody a następnie przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z mąką i zagotować. Dodać bulion, chrzan, sok z cytryny. Doprawić soą i cukrem.

    Sos z jabłkami i skórką pomarańczową

    Jabłka obrać zetrzeć na tarce. Do jabłek dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Następnie dodać startą skórkę ze sparzonej pomarańczy.Połączyć jabłka z chrzanem, wymieszać. Doprawić soą i cukrem. Sos można zabarwić odrobiną kurkumy lub szafranu rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody.

    Sos z borówkami lub żurawinami

    Chrzan wymieszać z dżemem. Dodać wino, doprawić soą, cukrem, sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać i dobrze schłodzić.

    Sos wykwintny

    Jabłka umyć obrać pokroić na ósemki, podlać 1 ilością wina i ugotować do miękkości. Przetrzeć przez sito i ostudzić. Wymieszać z resztą wina,chrzanem, majonezem. Doprawić do smaku soą, pieprzem, cukrem. Śmietanę ubić tuż przed podaniem, delikatnie połączyć z sosem. Sos można zabarwić na zielono dodając 1 dkg zmiksowanego szpinaku.

    Sos z morelami i migdałami

    Morele umyć moczyć 2 h w przegotowanej wodzie. Jabłka obrać zetrzeć na tarce wymieszać z chrzanem. Dodać osączone i drobno posiekane morele i migdały. Wlać olej i wino. Doprawić soą i cukrem dokładnie wymieszać.

    Sos jogurtowy

    Z mąki i masła robimy zasmażkę I°, dodajemy jogurt mieszając gotujemy 10 min. Sos łączymy z chrzanem i ugotowanym posiekanym jajkiem na twardo.Doprawiamy do smaku cukrem, soą, sokiem z cytryny.

    Sos szczypiorkowy

    Sporządzić zasmażkę I° z mąki i masła. Dodajemy chrzan, śmietanę, posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku cukrem, soą sokiem z cytryny.

    Sos orzechowy

    Śmietanę mieszamy z chrzanem i estragonem i posiekanymi orzechami. Całość przyprawiamy soą i cukrem.

    Sos musztardowy

    Składniki dokładnie mieszamy. Podajemy do białej kiełbasy lub jajek.

    ćwikła z winem

    Do ugotowanych i startych buraków dodajemy chrzan, jabłka pokrojone w grubą kostkę. Całość skrapiamy winem i octem. Dusimy przez 10 min.

    ćwikła z rodzynkami

    Do ugotowanych i startych buraków dodajemy chrzan i rodzynki oraz skórkę z cytryny. Doprawiamy soą i cukrem do smaku.

    ćwikła z ogórkiem kiszonym

    Ugotowane buraki, cebulę i ogórki kroimy w słupki. Do warzyw dodajemy chrzan. Całość doprawiamy do smaku octem, estragonem, soą, cukrem.

    Mazurki

    Mazurek budyniowy

    Dno prostokątnej blachy wyłożyć herbatnikami. Ugotować budyń z dodatkiem margaryny, biorąc 2/3 porcji mleka przewidzianej w przepisie na opakowaniu.

    Do wystudzonego budyniu wsypać bakalie, wymieszać, wyłozyć masę na herbatniki, wyrównać powierzchnię, ułożyć kolejną warstwę herbatników (3 warstwy herbatników). Zrobić polewę, posypać wiórkami kokosowymi, udekorować orzechami na brzegach ciasta i kiwi.

    Mazurek z falbanką

    Masło utrzeć z cukrem, z cukrem waniliowym, żółtkiem oraz jajem. Wsypać mielone orzechy, mąkę i dokładnie utrzeć ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. Wyjąć podzielić na 2 porcje i rozwałkować na 2 prostokąty o grubości 0,5 cm. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę i piec 10 min. w temp. 200°C. Ciasto przełożyć marmoladą i lekko docisnąć.

    Na ciasto falbankowe, utrzeć na puszystą masę masło z cukrem, dodając kolejno żółtka i jajo. Wsypać mąkę, zmielone migdały i wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka w kształcie gwiazdki. Na brzegach mazurka wycisnąć falbankę i odstawić na 3 godziny, by masa zastygła. Piec ok. 10 min. w temp. 200°C

    Środek mazurka wypełnić konfiturami morelowymi i udekorować owocami kandyzowanymi, rodzynkami, skórką oraz orzechami.

    Potrawy z twarogiem

    Pierogi żmudzkie

    Szynkę lu boczek drobno posiekać, podsmażyć na małym ogniu, pod koniec dodając utartą lub posiekaną cebulę. Ser przetrzeć przez sito, dodac żółtka, kminek, sól, pieprz oraz szynkę z cebulą, dobrze wymieszać. Na koniec delikatnie wymieszać jeszcze z ubitą pianą z białek. Dalej postępować jak w przypadku tradycyjnych pierogów.

    Sernik z owocami

    Sposób przyrządzenia:

    Ciast:

    Mąkę przesiać, dodać jajo, cukier puder, masło, sól, wanilię lub cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Szybko zagnieść gładkie i pulchne ciasto kruche ciasto. uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

    Masa serowa

    Biały ser zmielić, połączyć z przesianą mąką, cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać skórkę pomarańczową i cytrynową. Wszystkie składniki wymieszać, utrzeć mikserem na gładką jednolitą masę, dodając stopniowo całe jaja i żółtka.


    Tortownicę posmarować tłuszczem. na posypanej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone kruche ciasto na grubość około 3 mm, nadając mu kształt koła. Ścianki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wycinając uprzednio pasek papieru o szerokości 10 cm. Kruche ciasto przenieść na wałku na tortownicę, starannie wylepić boki tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową i upiec w temp. 200°C przez ok. 50 min. Na przestudzone ciasto ułożyć dekoracyjnie owoce.

    Kruchy torcik z truskawkami

    Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, szybko zagnieść ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26-28 cm wylepić ciastem, formując dwucentymetrowy rant. Utrzeć twaróg z obranymi i zmielonymi migdałami i cukrem, dodać łyżkę alkoholu. Wyłożyć na ciasto nadzienie. Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczone ciasto wystudzić i przybrać świeżymi truskawkami.

    Pascha z galaretkami

    Wydrąż miąższ z wanilii. ¯ółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietankę i wanilię, podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Nie dopuść do zagotowania! Zdejmij z ognia, dodaj masło i ser, zmiksuj i ostud¼.

    Wymieszaj z pokrojoną w kostkę galaretką. Wyłóż gazą nową ceramiczną doniczkę w kształcie stożka. Napełnij masą, przykryj talerzem i obciąż. Wstaw na noc do lodówki, następnego dnia wyjmij z doniczki i usuń gazę.

    Pierś a'la Manfred

    Pieczarki podsmażyć z cebuą. Po ostygnięciu wymieszać z białym serem i posiekanym szczypiorkiem, przyprawić do smaku soą i pieprzem (można dodać pokrojoną w kostkę paprykę dla dodania walorów smakowych i wizualnych). Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, nałożyć farsz, zwinąć w roladkę i obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju do uzyskania złocistego koloru.

    Ciastka z koniakiem

    Zrób masę: utrzyj mikserem przygotowane skłądniki, włóż do lodówki.

    Zrób ciasto: składniki połącz i wyrób. Ciasto włóż na 3 godziny do lodówki. Rozwałkuj, pokrój na grube kwadraty 4x4 cm, usmaż w gorącym oleju.

    Posmaruj masą. Na taalerzu ułóż plasterki pomarańczy oraz ciastka. Posyp cukrem pudrem, udekoruj miętą.

    Psia Buda

    Zaparzyć kawę, herbatniki podzielić na dwie połowy. Jedną część ciastek delikatnie namoczyć w ciepłej zaparzonej kawie tylko z jednej strony. Na folii ułożyć kilka rzędów ciastek (w każdym rzędzie po trzy ciastka) suchą stronądo dołu. Ser, masło i cukier wymieszać, podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kilka łyżek kakao. Drugą połowę heratników namoczyć w kawie i ułożyć drugą warstwę, pozostałą masę ułożyć na ciastkach. Dżem ułożyć na środku w wąski pasek.

    Ciasto uformować na kształt trójkąta równoramiennego.

    Włożyć do lodówki na około 3 godziny. Po wychłodzeniu polać polewą czekoladową.

    Sernik na herbatnikach

    Margarynę rozpuścić. Zemleć ser i zmiksować z cukrem. Dodać jeszcze ciepły tłuszcz, jajko, mąkę ziemniaczaną, zapach waniliowy, bakalie i wymieszać. Masę serową gotowa 5 min. na małym ogniu, stale mieszając, bo łatwo się przypala.

    Keksową formę wyłożyć herbatnikami, nałożyć część masy serowej, warstwę herbatników i na koniec masę serową.

    Kiedy sernik zastygnie, polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki na noc. Sernik jest najsmaczniejszy następnego dnia.