Zespół Szkół Gastronomicznych
LIDEREM ZARZĄDZANIA PROCESEM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO

Sukcesy uczniów w roku szkolnym 2015/2016

I miejsce Julii Krawceniuk i Mikołaja Augustyniaka i III miejsce Kamila Piotrowskiego w Ogólnopolskim Konkursie Na Najlepszy Przepis Kulinarny

Trzy zespoły uczniów z naszej szkoły uczestniczyły w V edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty regionalne zorganizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego w Warszawie.

Uczestnicy przygotowali potrawy według ich autorskich przepisów zawierające produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność; Chronione Oznaczenie Geograficzne.

1. Julia Krawceniuk, Mikołaj Augustyniak uczniowie klasy II E pod opieką M. Węglewskiej wykonali „ Comber z jagnięciny podhalańskiej w pestkach dyni, z musem z rabarbaru i truskawki kaszubskiej przyprawiony miodem kurpiowskim, podany z puree z batatów z czarną soczewicą i szparagami.”
2. Kamil Piotrowski uczeń kl. II B pod opieką G. Papiewskiego wykonał Polędwiczki wieprzowe z ziemią orzechową na purre z batatów sosem wiśniowym na wędzonych śliwkach z rozmarynem i chipsem z kaszy jaglanej.
3. Arkadiusz Nyczaj, Alicja Wodzińska uczniowie klasy II E pod opieką M. Węglewskiej wykonali „Kotlety z jagnięciny podhalańskiej faszerowane śliwką szydłowską i migdałami podane z musem z jabłek grójeckich, marchwią karmelizowaną i miętowymi naleśnikami”

Finał konkursu, do którego zakwalifikowano 10 prac spośród 70 zgłoszonych, odbył się 4 czerwca 2016 r. w Warszawie. Uczniowie naszej szkoły stanęli na podium. Julia Krawceniuk, Mikołaj Augustyniak zajęli I miejsce, Kamil Piotrowski III miejsce.

Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów

III miejsce dla Agaty Błaszczyk
w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym dla Szkół Gastronomicznych „Drób na Polskim Stole”

Konkurs odbył się w dniu 14 maja 2016 roku podczas w targów MAZURY HoReCa festiwal smaków w Centrum Targowo – Konferencyjnym Expo Mazury w Ostródzie.

Konkurs skierowany był dla uczniów szkół gastronomicznych, do finału zakwalifikowało się 10 uczestników. Ich zadaniem było przygotowanie sześciu porcji potrawy z wykorzystaniem produktu głównego, którym był filet z kurczaka supreme.

Agata przygotowała i oryginalnie podała: Pierś z kurczaka w mchu jadalnym podana na puree kalafiorowo-waniliowym z sosem wiśniowo-anyżowym, palonymi warzywami i chipsem z kaszy jaglanej i czarnuszki.

Nad przebiegiem konkursu czuwał pan Dariusz Struciński Szef Kuchni Hotelu ANDERS**** Imprezę prowadził Karol Okrasa znany kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej.

Gratulacje dla Agaty

Opiekun: Anna Błyskal

Ja Przedsiębiorca

18.03.2016 o godz. 9.00 odbył się Finał III Konkursu "Ja Przedsiebiorca" organizowany przez ŁCDNiKP. Gratulujemy zajęcia 3 miejsca Beacie Wrzeszczyńskiej z klasy 3C i Tymoteuszowi Walczakowi z klasy 3C za prezentację pomysłu na firmę pt:"Ziemniaczany raj" opiekunem była p. Anna Kajer oraz Marcie Lewandowskiej i Mateuszowi Czapskiemu uczniom klasy 3E za zajęcia 5 miejsca za prezentację pomysłu na firmę pt:" Restauracja - Legutek" opiekunem była p. Iwona Kowalczyk. Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się 25.05.2016r.

Wyróżnienia w XVII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych

Konkurs odbył się w dniach od 4 do 6 marca 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie w trzech kategoriach: kucharz, barman, kelner.

W tym roku do konkursu przystąpiło 31 szkół, w tym 74 uczniów (44 kucharzy, 18 barmanów i 12 kelnerów) Tematem przewodnim konkursu kulinarnego w roku 2016 była: „POLSKA WIELKANOC”.

Naszą szkołę reprezentowało dwoje uczniów: Agata Błaszczyk z klasy III td (kategoria kucharz) i Adam Antkowiak z klasy II tc (kategoria barman).

Agata zdobyła wyróżnienie przygotowując zakąskę: Roladki z jajek z orzeźwiającym nadzieniem z cytryny i ogórka podane z chipsem z boczku na kruszonce z chleba na palonym maśle.

Prace uczestników konkursu kulinarnego oceniali zawodowi kucharze pod przewodnictwem Roberta Sowy - znanego kucharza, restauratora i autorytetu w dziedzinie sztuki kulinarnej.

Adam zdobył wyróżnienie sporządzając soft drink „Barwy Nowohuckich Łąk” z syropów Asperula, Ogórek i Spicy Mango oraz soków cytrynowego, pomarańczowego i grejpfrutowego.

Konkurs barmański był oceniany przez zawodowych barmanów, członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Pracy jury przewodniczył Piotr Dziadkowiec – Kanclerz Konfraterni Master Bartenderów.

Uczestnicy Konkursu wzięli udział w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez Mistrza Roberta Sowę, otrzymali dyplomy uczestnictwa oraz książkę jego autorstwa z autografem.

Opiekunki:
Anna Błyskal, Klaudia Balcerowska

SPRAWOZDANIE Z XX OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

11 stycznia w Tomaszowie Mazowieckim odbył się okręgowy etap XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W olimpiadzie wzięło udział 60 uczniów z 30 szkół (16 ponadgimnazjalnych i 14 liceów ogólnokształcących) z województwa łódzkiego. Naszą szkołę reprezentowali Jan Dratwicki z klasy III i Edyta Szusterowska z klasy II. Janek zajął bardzo dobre szóste miejsce i został zgłoszony przez komisję okręgową olimpiady do etapu centralnego, który odbędzie się w dniach 17-19 marca 2016 r. w Szczecinie. Dobrze spisała się również Edyta. Jedna z najmłodszych uczestników olimpiady została wyżej sklasyfikowana od wielu trzecio i czwartoklasistów. Uczestnicy po napisanym teście wysłuchali wykładu na temat witaminy D wygłoszonego przez przewodniczącą komisji okręgowej panią dr hab. Barbarę Pietruszkę z warszawskiej SGGW.

Naszych uczniów do Olimpiady przygotowywali nauczyciele przedmiotów zawodowych: p. Maria Jagiełło, p. Małgorzata Rochmińska i p. Robert Sadowski.

NASI UCZNIOWIE FINALISTAMI KONKURSU „KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU” 2015

20.11.2015 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbył się finał VII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu 2015".

12 zespołów szkolnych rywalizowało w dwóch kategoriach: kulinarnej organizowanej pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies i kelnerskiej organizowanej pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika.

Katarzyna Kieszek z kl. III E zdobyła III miejsce w konkursie kelnerskim rozwiązując test dotyczący obsługi konsumenta w języku polskim i angielskim, przygotowując klasyczne i fantazyjne (improstyl) nakrycie stołu do obowiązkowego menu, sporządzając befsztyk tatarski.

Zespół kucharzy Julia Krawceniuk i Mikołaj Augustyniak z kl. II E wykonali zakąskę: Karpia w sosie porowym z chipsem z amarantusa oraz danie główne: Schab w sosie malinowym z puree z topinamburu i gotowaną brukselką Serdecznie gratulujemy naszym uczniom

Opiekunowie: Iwona Wolska, Małgorzata Węglewska

NASI UCZNIOWIE W KONKURSIE BARMANIA

10 listopada 2015r. w łódzkim lokalu Szafa odbyła się piąta edycja konkursu barmańskiego dla zawodowych barmanów Barmania. Do udziału w konkurencji klasycznej zgłosiło się 35 uczestników z całej Polski, w tym uczniowie naszej szkoły: Klaudia Florczak z klasy III te i Kamil Piotrowski z klasy III tb.

W eliminacjach, zadaniem uczestników było sporządzenie 1 porcji napoju mieszanego typu short drink własnej kompozycji o dowolnym charakterze. Klaudia wykonała koktajl na bazie Aperolu, likieru bananowego i soku z cytryny, zaś Kamil postawił na nieco cięższe aromaty i zaproponował napój na bazie whisky z dodatkiem syropu speculoos, likieru butterscotch, soku z limonki i bittersa czekoladowego. Zmagania barmanów oceniało jury techniczne i degustacyjne, w tym aktualny Mistrz Świata w barmaństwie klasycznym – Wojciech Urbański. Kamilowi umiejętności i opanowanie pozwoliły zakwalifikować się do finałowej szóstki. Niestety Klaudia nie miała tyle szczęścia. W finale uczestnicy musieli przygotować trzy porcje napoju typu long drink na bazie geneveru. Kamil zblendował ten trunek z sokiem bananowym, syropem spicy mango, puree mango, brzoskwinią i świeżą marakują. Dzięki swojej kompozycji Kamil zajął 5 miejsce, pokonując wielu doświadczonych barmanów.

Zarówno dla Klaudii, jak i dla Kamila to był pierwszy konkurs barmański, tym bardziej należą się im ogromne gratulacje. Dziękuję naszym reprezentantom za tygodnie wytężonej pracy i życzę sukcesów w kolejnych konkursach – nie tylko barmańskich.

Opiekun: Klaudia Balcerowska

MISTRZOSTWA POLSKI W CARVINGU

17 października 2015 r. odbyły się VIII Mistrzostwa Polski w Carvingu. W tym roku gospodarzem Mistrzostw była Wrocławska Galeria Dominikańska. więcej>>





Przeczytaj o sukcesach naszych uczniów

Sukcesy uczniów w roku szkolnym 2014/2015

Sukcesy uczniów w roku szkolnym 2013/2014

Sukcesy zawodowe uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi w latach 2009/2010, 2010/2011, 2011/2012