Sprawozdanie z I etapu XII Międzyszkolnego Konkursu "Gastronomia Francji"

09.03.2017 w Zespole Szkół Gastronomicznych odbył się I etap XII Międzyszkolnego Konkursu "Gastronomia Francji". W konkursie udział wzięło 50 uczniów z 9 szkół gimnazjalnych z Łodzi i Zgierza. I etap konkursu składał się z 36 pytań w j. polskim dotyczących gastronomi Francji. II etap odbędzie się w "Dni Otwarte Szkoły" – 30.03.2017. II etap to zaprezentowanie tematycznej potrawy przygotowanej w domu przez ucznia. W tym roku temat potrawy to "Potrawa/Danie w formie symbolu Francji".

    Do II etapu zakwalifikowali się następujący uczniowie:
  1. Zuzanna Bedyniak – Gimnazjum OO Bernardynów
  2. Maja Jaros – Katolickie Gimnazjum im. Jana Pawła II
  3. Mikołaj Krasoń – Gimnazjum nr 15
  4. Klara Górecka - Gimnazjum nr 22
  5. Weronika Sobczyńska – ŁSO nr 4
  6. Kornelia Jasiuk – Gimnazjum nr 29
  7. Anna Dzikowska – Gimnazjum nr 29
  8. Agata Granosik – Gimnazjum nr 29
  9. Daria Pietrzak – Gimazjum nr 1 w Zgierzu
  10. Klaudia Kościan - Gimazjum nr 1 w Zgierzu
  11. Robert Wojech - Gimazjum nr 1 w Zgierzu
  12. Kacper Szczepaniak - Gimazjum nr 1 w Zgierzu
  13. Jagoda Zdunek - Gimazjum nr 1 w Zgierzu
  14. Ewelina Szkudlarek – Gimnazjum nr 6

Wyniki I etapu XI Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia francuska”

Z wielką przyjemnością informujemy, że do II etapu zakwalifikowali się następujący uczniowie:

  1. Agata Pelska- Gimnazjum nr 29
  2. Kornelia Jasiuk- Gimnazjum nr 29
  3. Barbara Sawicka – Gimnazjum nr 29
  4. Anna Garbacz - Gimnazjum nr 29
  5. Marta Zdunek- Gimnazjum nr 22
  6. Marta Wiencek - Gimnazjum nr 22
  7. Klaudia Kościan – Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
  8. Julia Isert - Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
  9. Małgorzata Wyrzykowska- Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
  10. Robert Wojech- Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
  11. Weronika Dratkowicz- Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
  12. Mikołaj Krasoń- Gimnazjum nr 15
  13. Weronika Sobczyńska – Społeczne Gimnazjum nr 4
  14. Wiktoria Gerlicz - Gimnazjum oo Bernardynów
  15. Waldo Bastida – Gimnazjum nr 34

II etap – „ Deser z jabłkiem w roli głównej”
odbędzie się 15 kwietnia 2016 /piątek/ o godzinie 10.00
w Zespole Szkół Gastronomicznych, ul. Sienkiewicza 88, w sali 111 na I piętrze.

Prosimy o wcześniejsze przygotowanie:

  • deseru z jabłkiem w roli głównej
  • wizytówki z imieniem, nazwiskiem, szkołą oraz nazwą potrawy
  • naczynia, na którym będzie prezentowany deser
  • krótkiej ustnej prezentacji w języku polskim przygotowanego dania

    Na miejscu, bezpośrednio przed konkursem, będzie można poprawić lub udekorować deser, natomiast nie będzie możliwości podgrzania dania.

    Gratulujemy wszystkim laureatom i zapraszamy 15 kwietnia 2016
    Małgorzata Czyżyk
    Agnieszka Lipska- Dangréaux

    Wyniki I etapu X Międzyszkolnego Konkursu „ Gastronomia francuska”

    Z wielką przyjemnością informujemy, że do II etapu zakwalifikowali się następujący uczniowie:

    1. Agata Pelska- Gimnazjum nr 29
    2. Maja Twarowska- Gimnazjum nr 29
    3. Julia Kujawa – Gimnazjum nr 22
    4. Katarzyna Peek - Gimnazjum nr 22
    5. Małgorzata Szymaniak- Gimnazjum nr 22
    6. Michał Szokalski - Gimnazjum nr 46
    7. Zofia Kulikowska – Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
    8. Julia Isert - Gimnazjum nr 1 w Zgierzu
    9. Mikołaj Krasoń- Gimnazjum nr 15
    10. Jan Werner – Społeczne Gimnazjum nr 4
    11. Martyna Imiołczyk – Katolickie Gimnazjum
    12. Waldo Bastida – Gimnazjum nr 34

    II etap – „ Tartinki”
    odbędzie się 13 marca 2015 /piątek/ o godzinie 11.00 w Zespole Szkół Gastronomicznych, ul. Sienkiewicza 88, w sali 111 na I piętrze.

    Prosimy o wcześniejsze przygotowanie:

    • 3 rodzajów tartinek ( z każdego rodzaju po 3 sztuki) w sumie 9 tartinek na dowolnym spodzie typu: bagietka, krakersy, pumpernikiel itp. z 3 obowiązkowymi składnikami: jajko, łosoś wędzony, ser z porostem pleśniowym (pozostałe składniki do wykonania i dekoracji są dowolne.)
    • wizytówki z imieniem, nazwiskiem, szkołą oraz nazwą potrawy
    • naczynia, na którym będą prezentowane tartinki
    • krótkiej ustnej prezentacji w języku polskim przygotowanego dania

    Istnieje możliwość poprawienia lub udekorowania dania na miejscu, bezpośrednio przed konkursem.

    Małgorzata Czyżyk